nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El PSM vol més iniciatives pel centenari d'Alcàntara Penya

Dur al teatre alguna de les obres del literat és una de les propostes

El Partit Socialista de Mallorca va anunciar ahir la seva intenció de proposar al Consell de Mallorca que dugui a terme algunes iniciatives per retre homenatge a l'escriptor costumista Pere d'Alcàntara Penya, ja que el 2006 es compliran cent anys de la mort d'aquest conegut literat nascut a Palma el 1823.

Pel portaveu Antoni Alorda, «Pere d'Alcàntara Penya va ser un personatge admirat pel poble i en produir-se la seva mort, el 1906 a Palma, rebé nombrosos reconeixements per la seva feina» en el món de la pintura, l'arquitectura i l'enginyeria. D'Alcàntara també va conrear la poesia, la prosa de costums i el teatre, a més de col·laborar a la premsa mallorquina amb articles científics i de dirigir la revista L'Ignorància.

Paral·lelament, el conseller del PSM demanarà al Consell de Mallorca «que estudiï la publicació de les obres completes d'aquest autor» o que, «com a mínim, recuperi alguna obra en edició facsímil i que inclogui l'expedient per nomenar-lo fill il·lustre de Mallorca».

Alorda proposa a més que «s'editi un DVD» amb la representació de La colcada, un romanç històric que descriu la celebració de les festes de la Conquesta de Mallorca com tenien lloc a mitjan segle XIX i que des de fa anys és representat per Miquela Lladó dins el context de la festa de l'Estendard.

Una altra de les peticions que fa el grup nacionalista és «que el Consell inclogui ja l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultural immaterial la festa de l'Estendart, que segons el PSM «és la festa nacionalista d'aquestes característiques més antiga d'Europa».

Finalment, Alorda considera que «sent en el teatre on més destacà la figura d'Alcàntara Penya», amb obres com El cordó de la Vila (1865), La pesta groga (1870) i Un criat nou (1892), «seria interessant que la Fundació Teatre Principal estudiàs la producció d'alguna obra seva per tornar-la a l'escena amb motiu de l'efemèride», ja que d'aquesta manera el públic podria conèixer alguna de les obres de l'escriptor.

Així, els nacionalistes proposen algunes possibles iniciatives que, a més de contribuir a commemorar el centenari d'aquest home de lletres, donarien a conèixer la figura d'Alcàntara Penya, com també les seves obres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris