nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Rapers catalans versionen poemes de Miquel Bauçà per a la televisió

Crim i Produktes Sound System participaren a «Tarasca» del C33

C. DOMÈNEC. Barcelona.
Els grups catalans de rap Crim i Produktes Sound System han versionat diversos poemes de l'escriptor mallorquí Miquel Bauçà, mort a començaments d'any. La iniciativa va sorgir de Televisió de Catalunya, que va proposar als músics la confecció d'un programa a partir de les versions hip hop dels versos del poeta. L'espai Tarasca va emetre el resultat el 9 d'octubre i va comptar amb les intervencions del periodista Andreu Manresa, l'editor Bernat Puigtobella i el psiquiatre Josep Maria Reguant.

El programa va posar de manifest el curiós acostament de la música rapera a la poesia i, en concret, als versos més urbans de Miquel Bauçà. Els grups van rebre poemes curts que musicaren i versionaren. Cap dels rapers no havia llegit abans Bauçà però, després de l'experiment, la sensació dels músics va ser d'absoluta identificació amb la majoria dels temes tractats pel mallorquí. El reportatge pertany al gènere de nous formats del canal autonòmic català dins la sèrie «Poetes maleïts», que al costat de Bauçà ha tractat la interacció de Gabriel Ferrater amb l'escultura, Francesc Pujols amb la pintura i Maria-Mercè Marçal amb el teatre.

Per Pere Crim, component de Crim, «l'obra de Bauçà té ingredients que s'adapten a la vida, com l'aïllament i la solitud, i suposa una exageració del que li passa a molta gent». L'artista creu que «el rap conté molta queixa social i el treball de Bauçà, tot i que inclou coses personals, pot servir per a les causes socials». Crim va afirmar que havia volgut manifestar els seus sentiments en llegir-lo «sense haver de superar cap examen ni demostrar res a ningú».

Per la seva part, els components de Produktes Sound System van valorar la iniciativa com a «molt positiva» i van afirmar que estan «disposats a treballar més temes en català». El discjoquei i cantant dominicà DJ Affaire va declarar que «cantar hip hop en català és un repte, ja que en castellà ja ho fa tothom».

Take, un altre dels músics del grup al costat del mexicà GMC, Danielo Emsi i el coproductor Meli, va explicar que «les lletres ens van motivar perquè Bauçà era molt transgressor i passat de volta». L'artista va assegurar que «el poeta era una persona molt urbana, un home del carrer» i va aclarir que «el punt de connexió entre la seva poesia i el nostre rap és la protesta i la reivindicació».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris