muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El convent de les Caputxines de Palma mostra en una mostra la religiositat popular

«La mirada del poble. Art, costumari i religiositat» romandrà oberta al monestir fins al 8 de gener

95588

Amb aquestes tisores brodaven les monges.

El monestir de la Puríssima Concepció de Palma acull fins al pròxim 8 de gener l'exposició La mirada del poble. Art, costumari i religiositat, que mostra els diferents aspectes de la religiositat popular. Les obres d'art, els objectes i les peces de mobiliari que s'exhibeixen apropen a l'espectador diferents aspectes de la cultura i l'etnografia mallorquina i, en particular, alguns aspectes i festivitats propis de l'àmbit conventual. Aquest any, a més del fons del monestir de les Caputxines, s'ha disposat d'una important participació de donants externs.

L'exposició, comissariada per Aina Pascual i Jaume Llabrés, es divideix en sis sales. La primera està dedicada a la pintura religiosa anònima dels segles XVII i XVIII a Mallorca, centrada en el tema de la Mare de Déu i del Bon Jesús. De la segona destaca una curiosa auca pintada que servia per ensenyar a llegir mitjançant diferents representacions gràfiques i que porta escrita una glosa popular sobre Sant Vicenç Ferrer. A la tercera sala poden trobar-se diverses figures de vestir restaurades enguany per Magdalena Vidal i, a més, poden veure's les tisores i teles que les monges empraven per brodar.

La quarta sala conté la taula de la Crucifixió pintada per Miquel Oms el 1585, la pintura més antiga que conserva el convent. La resta de les peces tenen a veure amb la religiositat popular, entre les quals destaquen quatre escenes de festes i romeries: la Bonanova, la Real, Sant Marçal i el carro de la Beata. «Crida l'atenció la romeria a la Real, en la qual l'autor va caracteritzar els diferents personatges de la societat mallorquina», explica Llabrés.

Aquest espai també acull una altra curiositat, una gerra policrom amb la imatge de Ramon Llull i una àvia quaresma menorquina. La cinquena, un nou espai habilitat fa poc, mostra la col·lecció de ceràmica del convent que es guarda en dos armaris del segle XVIII i una vitrina ficada a la paret. També pot veure's una selecció de les caixes que es conserven al monestir. Dins una hi ha quatre gossets de joguina del betlem. L'última sala conté els betlems del convent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris