algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Sibil·lina Nit de Nadal

P.P. Palma.
La Nit de Nadal. Abans que res, és una nit familiar, amb un sopar familiar i l'assistència , en família, a les Matines. Les Matines, malgrat que els temps canvien, és una tradició que es manté, com es va veure despús-ahir a la nit amb els temples plens de gom a gom de fidels. I dins d'aquesta tradició en perdura una altra, la Sibil·la, que es canta només a Mallorca i a l'Alguer. A l'Alguer, pot escoltar-se principalment a la catedral i està protagonitzada per un sacerdot, mentre que aquí la canten generalment veus blanques en diferents esglésies de tota l'Illa de Mallorca.

La Sibil·la, declarada no fa molt pel Consell de Mallorca Bé d'Interès Cultural, no és valorada degudament. És un cant profètic, d'origen medieval, duit a Mallorca pel rei en Jaume durant la Conquesta. Segles després, aquest cant va ser prohibit pel Concili de Trento i només va sobreviure a Mallorca i l'Alguer.

Algunes Matines van començar enguany a una hora més primerenca que de costum, com per exemple a Santa Eulària, on va iniciar-se a les 20.00 hores. Abans, a les 18.00 hores, les parròquies de Calvià i de Santa Margalida ja havien realitzat Matines. La resta, es van realitzar entre aquella hora i mitjanit. Entre les veus que enguany han entonat la Sibil·la hi ha la d'Ana Maria, una jove romanesa de dotze anys, que la va cantar a la Residència d'Inca; Encarna Valero i Catalina Ramon, que van cantar, respectivament, a la parròquia de Santa Maria de Inca, i al Crist Rei de Manacor. A la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels de Pollença va entonar aquest cant Marta Consol Ferrer, de nou anys. A l'església de Sant Francesc de Palma, per la seva banda, la Sibil·la va estar protagonitzada per l'estudiant Francesc Urgell Daviu i, al Port de Andratx, per Isabel Moragues.

Un dels llocs més emblemàtics per assistir a Matines és la Catedral. Allà, Cristina Van Roy va ser l'encarregada de cantar aquesta tradició davant de nombrosos fidels. El bisbe de Mallorca, Jesus Murgui, va presidir l'eucaristia amb els membres del Capítol de la Seu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris