muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

El Consell declara BIC el monestir de la Real amb un entorn de protecció

La comunitat dels Sagrats Cors considera que no es compleix la normativa i recorrerà l'acord

73644

La plataforma Salvem la Real ha reivindicat en nombroses ocasions la protecció de l'espai.

J.M.A./P.G.Palma.
La Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca aprovà ahir la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) del monestir de la Real amb un entorn de protecció d'uns 200 metres, que en alguns punts arribaran als 360 metres. El fet que aquesta àrea de protecció permeti finalment la construcció de Son Espases ha fet que el PSM hagi qualificat aquesta declaració com una «operació de maquillatge i un frau».

Si es ratifica l'acord en el ple del Consell previst per al pròxim dia 23 de gener, el partit nacionalista -que va veure rebutjada la seva esmena per aprovar la declaració de BIC com a conjunt històric- ha anunciat que cercarà noves vies per evitar la construcció del macrohospital de Son Espases i la conseqüent pèrdua de l'entorn patrimonial de la Real, en paraules del seu portaveu, Antoni Alorda.

El rector del monestir de la Real, Antoni Vallespir, també va assegurar que recorrerà un acord que, en la seva opinió, incompleix la normativa vigent i no protegeix ni el monestir ni el seu entorn dins dels paràmetres que sempre ha defensat la plataforma Salvem la Real.

Segons el líder del grup nacionalista, l'acord adoptat per la comissió de patrimoni, amb els vots a favor del PP i UM i els vots en contra de PSOE, PSM i EU-Els Verds, «frustra la sol·licitud original de la comunitat del Sagrat Cor, que demanà la incoació de l'expedient de BIC davant una amenaça real sobre l'entorn rural de la Real». Alorda va recordar que segons recull la fitxa del Catàleg de l'Ajuntament de Palma, la protecció de l'«entorn del monestir és indispensable per entendre el conjunt».

Per al portaveu del PSM, la declaració de BIC del monument suposa «ganes de riure's de la gent» que durant l'últim any s'han manifestat en contra de la construcció del nou centre hospitalari i només prova que «l'autoritat patrimonial vetla per altres interessos» distints al de la societat civil.

Aquesta falta de correspondència entre els interessos polítics i les exigències cíviques feien que des del PSM s'anunciaran ahir noves mesures per obstaculitzar la construcció de Son Espases, «punt de partida d'una futura urbanització», si es ratifica la declaració de BIC del monument de la Real en el pròxim ple del Consell. Segons apuntà Alorda, «aprofitarem aquesta mateixa declaració com argument» per lluitar contra la modificació del Pla General perquè l'impacte visual que ocasionaria la construcció d'aquesta infraestructura «pervertiria un bé protegit».

Per la seva banda, la institució insular assegura que la protecció atorgada al monestir de la Real «és un dels majors entorns de protecció que mai s'ha donat a un terreny.

Fonts del Consell assenyalen a més que, en la darrera reunió de la comissió es va retirar de l'ordre del dia a l'espera d'un informe tècnic que determinàs si l'anomenada Creu dels Monjos i el seu possible trasllat al lloc original podia o no afectar la declaració de BIC de la Real i el seu entorn. Després d'elaborar l'informe s'ha determinat que aquest trasllat no afecta la declaració de BIC en categoria de monument i el seu entorn.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris