nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Alcúdia habilita el fossat de les murades per tal d'acollir un amfiteatre artificial

Les excavacions del pont de la Porta Roja dibuixen un nou perfil del recinte

57804

El batle Miquel Ferrer i el tècnic Daniel Piñeiro vora el pont de la Porta Roja.

ELENA BALLESTERO. Alcúdia.
L'Ajuntament d'Alcúdia habilitarà un amfiteatre artificial amb capacitat per a 500 persones al fossat de les murades a l'alçada del pont de la Porta Roja descobert el mes de maig de 2004.

Les excavacions a la zona avancen a bon ritme malgrat les complicacions que suposa una obra d'aquestes característiques, en la qual a cada moment sorgeixen noves troballes que modifiquen el projecte inicial. Així, el que fa un any es preveia com l'excavació del vell pont de la Porta Roja s'ha anat transformant i es perfila avui com una obra emblemàtica per al recinte emmurallat de la ciutat, que es convertirà en una nova dimensió.

A més de deixar destapat el pont de tres ulls amb bona part del seu paviment original, s'ha excavat el fossat als voltants del bastió, de manera que així s'ha creat un nou perfil per a la murada, que guanya en majestuositat en duplicar-se'n l'alçada.

Per primera vegada s'habilitaran escalinates per permetre l'accés al fossat, que podrà ser recorregut a peu. Davall el pont es pavimentarà parcialment el fossat amb marès artificial per crear un petit escenari que acollirà concerts i representacions teatrals, entre altres actes. El mateix pont també es podrà usar com a escenari, ja que les graderies de formigó hi estaran encarades.

Una altra novetat és la construcció d'una passarel·la elevada que salvarà el fossat per poder vorejar el bastió. Aquesta passarel·la permetrà completar el recorregut a peu per l'exterior de la murada sense necessitat de robar amplada a la carretera que envolta l'espai. La passarel·la de fusta quedarà perfectament integrada, segons explicà el tècnic de Patrimoni Daniel Piñeiro, i serà molt similar a les del vial superior de les murades, transitable a peu des de fa uns mesos. Així es garanteix la seguretat amb una barana i cablatge d'acer com ocorre en aquest vial.

Quan està a punt de complir-se un any des que començaren les excavacions el gener passat, encara resulta complicat establir un termini per a la seva finalització. I és que com ocorre a les zones riques en jaciments, el projecte s'ha d'adaptar dia a dia a les noves troballes. D'aquesta manera, el pressupost de l'obra s'ha disparat en els darrers mesos i ha passat dels 120.000 euros que es preveien inicialment a més de 350.000, un pressupost al qual s'ha de sumar el cost de les graderies prefabricades. Tanmateix, allò cert és que el resultat serà espectacular.

Aquesta zona de les murades és la millor conservada del recinte, perquè ha estat sotmesa a una menor pressió urbanística, però també s'ha de dir que fins fa relativament poc era la que menys lluïa visualment, perquè el fossat havia quedat del tot cobert. L'obra ofereix ara una visió completament nova de les murades, que guanyen majestuositat en aprofundir-se el pou. I és que la zona excavada té major alçada fins i tot que la de la mateixa murada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris