nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'Arxiu de Mallorca retorna plànols restaurats al Comandament militar

L'Arxiu conté fins a 117 documents dels segles XVII, XVIII i XIX

EVA EGEA. Palma.
L'Arxiu del Regne de Mallorca va lliurar ahir un conjunt de 31 plànols restaurats a l'Arxiu regional militar de Balears. A l'acte hi assistiren el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; el comandant general de les Illes Balears, José Emilio Roldán; el director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, Ricard Urgell; i el cap de Relacions Institucionals de la Banca March, Agustí Torres.

Fa cinc anys, la historiadora Montserrat Pujol feia tasques d'investigació a Menorca i hi va descobrir un total de 117 documents cartogràfics a la seu de la Comandància d'Obres. El recull de plànols va resultar ser una troballa important que aglutinava documents dels segles XVII, XVIII i XIX.

El coronel González-Moro, director de l'Arxiu militar de Balears, va assegurar que «es tracta de la millor col·lecció de plànols de Balears que hi ha a les Illes».

A l'acte es mostraren alguns dels documents restaurats, com el primer plànol que es coneix del castell de Cabrera, un plànol de la costa d'Illetes i el de la badia de Palma, en el qual es pot observar el gran canvi que ha patit aquesta zona del litoral mallorquí.

Cristina Montaner, Concepción Oleza i Carmen Pino són les encarregades de la restauració dels plànols. Cristina comentà que «es tracta d'una tasca molt laboriosa perquè tot es fa manualment i els documents es trobaven en molt mal estat, plens de brutor i doblecs, cosa que en dificulta la recuperació».

Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, explicà que «de tots aquests documents cartogràfics se'n faran còpies digitalitzades perquè puguin ser consultades pels investigadors». A més, es va anunciar que, un cop finalitzada la restauració de tots els plànols, se'n realitzarà una exposició per donar a conèixer tot el material.

Abans de finalitzar l'acte, el comandant general de les Illes Balears, Emilio Roldán, va voler agrair la tasca feta per l'Arxiu i els va entregar la reproducció d'un plànol de la plaça de Palma, obra del francès Simon Pouret que data de l'any 1726.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris