nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

«Etnobotànica a les Balears», una eficaç eina per conèixer 150 plantes de les Illes

«Diari de Balears» entregarà aquest CD-ROM als seus lectors dissabte dia 17 de desembre

Diari de Balears lliurarà als seus lectors el pròxim dissabte 17 de desembre, i de manera gratuïta, el CD-ROM Etnobotànica a les Balears, que ha estat elaborat pel Jardí Botànic de Sóller amb la col·laboració del Consell de Mallorca i el Grup Serra. El CD-ROM ofereix versions en català, castellà, anglès i alemany, i les il·lustracions han estat a càrrec de la dibuixant naturalista Wendy Spooner.

El contingut d'aquest disc compacte és el resultat de la investigació que el Jardí Botànic de Sóller ha realitzat durant els darrers anys sobre la relació entre les plantes i l'home, com bé explica a l'apartat que acompanya aquestes línies Josep Lluís Gradaille, director del centre. Però la divulgació de tots aquests coneixements no hauria estat possible sense la voluntat de col·laboració del Departament de Medi Ambient del Consell, que dirigeix Miquel Àngel Borràs, i del Grup Serra.

La utilitat que han tingut per a l'home, en l'àmbit concret de les Balears, les cent cinquanta espècies incloses en el CD-ROM i el servei que continuen prestant avui en dia no han de ser els únics motius que ens convidin a protegir-les i a conservar-les. S'ha de recordar també que formen part de l'arquitectura natural i creen un paisatge singular, únic.

En els diferents moments de la història de les Balears, l'home ha pogut trobar en el paisatge de l'Arxipèlag infinitat de plantes que li han permès la supervivència.

Unes espècies que estan englobades en la categoria de medicinals han estat indispensables per a l'elaboració d'infusions, xarops, ungüents curatius, liniments, tintes, etc. Foren utilitzades des de temps remots per l'home i han estat objecte de cultiu i de recol·lecció des l'antiguitat als jardins botànics d'arreu del món.

D'altres espècies, les que s'engloben en la categoria d'aromàtiques, han fet singular la nostra gastronomia, donant sabor a una gran diversitat de plats. El seu ús ha permès donar als cuiners professionals i a moltes famílies un toc particular als nostres plats i assolir un gust molt personal en cada un.

I un altre grup d'espècies vegetals ha estat de gran importància en la fabricació de mobles, estris o eines, per la textura o components de la seva fusta. Així mateix, d'altres han permès l'elaboració de teixits, pigments, colorants o paper. Cada espècie té el seu valor, totes són singulars i úniques. I el lector de Diari de Balears podrà conèixer-les totes gràcies al CD Etnobotànica de les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris