muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

«Imagina» vint-i-cinc anys sense Lennon

L'ex Beatle apareix lligat a Mallorca en un polèmic viatge que ell i Yoko Ono hi feren l'any 1971

EFE/ M.T.F. Madrid/Palma.
Fa un quart de segle, Mark Chapman assassinava John Lennon davant l'edifici Dakota de Nova York, un esdeveniment tràgic que catapultà a la categoria de mite una de les figures musicals més importants del segle XX. Un documental, el disc Working class hero i la I Setmana Beatles recorden l'etern ex Beatle.

El documentaJo vaig matar John Lennon, sense data d'estrena a l'Estat espanyol, servirà per refrescar la memòria sobre aquell esdeveniment tràgic del 8 de desembre de l'any 1980. La cinta, dirigida pel documentalista irlandès David Harvey, s'ha realitzat a partir de quaranta hores d'enregistrament amb Mark Champan, que compleix cadena perpètua a la presó novaiorquesa d'Attica.

Chapman descriu la tràgica trobada amb la seva víctima: «Res no em podia aturar, em sentia com un tren sense frens. Vaig sentir una veu que em deia: 'Fes-ho, fes-ho' i, en veure'l passar, vaig treure el revòlver i vaig prémer el gallet cinc vegades seguides».

La viuda de Lennon, l'artista japonesa Yoko Ono, ha criticat el reportatge -emès fa poc per la cadena de televisió NBC i que es projectarà el 8 de desembre en la cadena britànica Channel 4-, perquè no s'hi té en compte que «desperta records dolorosos» quant al final de «la meravellosa vida de John».

Però el cas és que la seva primera esposa, Cynthia Lennon, que passa algunes temporades a Deià, ha escrit un llibre, John, en el qual descriu la seva vida en comú amb el músic. Quan tingué lloc, ara fa uns mesos, la trobada TertúliaUDeià, Cynthia parlà per a Diari de Balears sobre l'obra, la intenció de la qual no és mostrar els aspectes més morbosos de John Lennon -«una persona meravellosa»-, sinó l'ésser humà.

A més de la seva primera dona, hi ha un capítol que lliga l'autor d'Imagine amb Mallorca: l'abril de 1971, John i Yoko hi viatjaren per raptar la filla, de nom Kyoko, que la japonesa havia tingut amb el seu segon espòs, el nord-americà Anthony Cox, i que participava en un curs de meditació transcendental impartit pel cèlebre Maharishi.

Segons el relat de Joan Carles Sabrafín a la revista Brisas d'ara fa cinc anys, Lennon i Yoko Ono arribaren a Palma l'horabaixa del 19 d'abril de 1971 amb una avioneta procedent de París. Fou un viatge llampec, perquè la parella volà l'endemà cap a Madrid i tornà de nit.

Lennon i Ono s'allotjaren a l'hotel Meliá Mallorca, on es enregistraren com a senyor i senyora Smith i deixaren una ordre escrita a recepció que no els passassin cap telefonada. La major part del dia no sortien de l'habitació.

Els periodistes sabien que era una parella excèntrica, però no tant per sospitar res del pla que havien ordit. L'endemà, a les nou del matí, abandonaren la cambra i posaren rumb a cala Murada.

A devers la una del migdia, una parella entrà a la guarderia on el matrimoni Cox havia deixat Kyoko, de set anys, l'agafà, sense el consentiment de la zeladora del centre i partí cap a Palma. Pel camí, patiren una topada amb el cotxe.

Avisat, el matrimoni Cox, n'informà la Caserna de la Guàrdia Civil a Portocolom. Per la seva banda, els Lennon arribaren amb la nina al Meliá i es tancaren de nou a l'habitació. La Brigada d'Investigació Criminal arribà a l'establiment i obligà la parella a sortir-ne. Abans d'acudir a la comissaria, el matrimoni va tenir temps de passar pel bar Formentor, on John es va veure obligat a firmà autògrafs a tots aquells que el reconegueren.

A continuació, el matrimoni fou conduït a les dependències policíaques. John duia la nina en braços. Juanet, fotògraf deBaleares, va immortalitzar una imatge que va fer la volta al món.

Després, ja a la comissaria, l'embolic s'aclarí: Cox no tenia la custòdia de la nina i Yoko Ono només volia un règim de visites clar. La parella tornà a viatjar a Mallorca el mes de maig, amb el nervis més apaivagats, i es reuní amb el matrimoni Cox a Son Vida per solucionar les seves diferències.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris