algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

La formació Saloa Taldea apropa a Mallorca el so del folklore basc

El grup ofereix 4 concerts per celebrar la setmana gran d'Euskal Etxea

EVA EGEA. Palma.
L'associació Euskal Etxea Artea de Palma ha preparat un programa d'activitats, que es desenvoluparà del 3 al 10 de desembre, per celebrar la setmana gran d'Euskal Etxea.

En el marc d'aquest cicle d'activitats, s'han previst diverses actuacions del conjunt de música basca Saloa Taldea. Aquesta formació s'inclou en una altra de més àmplia anomenada Dangiliske i que inclou una desena d'intèrprets. Efren, un dels seus components, explica que «som un gran col·lectiu d'amics músics a partir del qual es creen els grups que realitzen les diverses actuacions amb diferents noms: els qui hem vingut ara a Mallorca som els Saloa Taldea. En qualsevol cas, el que nosaltres volem és que ens identifiquin per la nostra música i no pel nom».

Saloa Taldea ofereix un repertori de folklore d'Euskadi basat en tonades populars i tradicionals, en les quals es permeten incloure algunes variacions. «La interpretació és nostra i per això les cançons tenen un caire personal i diferent», explica Janire, veu del grup.

El repertori inclou peces just instrumentals i cançons amb lletra que van des dels temes més romàntics fins als que recullen inquietuds de tipus més reivindicatiu i social.

Saloa Taldea es caracteritza per l'ús d'instruments molt antics i propis d'Euskadi, que tant poden ser de vent, com de percussió o de corda. Aquesta gran varietat, que comprèn la trikitixa, l'alboka, el violí, el pandero, la gaita, la dulzaina o gaita navarra, la txalaparta, les goilarak, les terrañuelas i els acordions cromàtics, permeten que els concerts d'aquest grup resultin molt atractius i inusuals per al públic mallorquí. Els Saloa Taldea es defineixen com un grup de carrer, perquè «on ens sentim més còmodes és en llocs petits i a prop de la gent». Aquesta és ja la cinquena vegada que la formació toca a Mallorca i els seus integrants confessen que se senten molt satisfets de l'acollida que solen tenir a l'Illa.

El conjunt basc aprofità per comentar la situació actual del conflicte que viu el seu país. Així, explicaren que «ens sentim esperançats perquè darrerament es realitzen passes importants. Trobam bàsica la proposta de la mesa de partits i la separació del tema polític i el diàleg amb ETA: aquest conflicte només es pot solucionar a través del diàleg».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris