algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Valriu i Vibot recerquen la petjada de l'home i heroi a «El rei en Jaume I»

Hi inclouen llegendes, escenaris i patrimoni lligats amb el monarca

Caterina Valriu i Tomàs Vibot presentaran dia 15 de desembre a l'Illa de Llibres el volum El rei en Jaume I. Un heroi històric, un heroi de llegenda. Segons explica la professora de rondallística de la UIB, «tot va començar amb un estudi que vaig publicar el 1998, de setze llegendes sobre el rei Jaume» que sortien a l'aplec d'Alcover.

Era el primer pas per fer qualque cosa més exhaustiva. Això arribà a suggerir a Tomàs Vibot la possibilitat d'aprofundir més entre tots dos i emprendre una investigació sistemàtica i rigorosa», el resultat de la qual és el volum editat per Olañeta.

L'aplec d'Alcover, eLlibre dels fets i altres documents permeteren documentar fins a setanta punts, que inclouen llegendes, escenaris històrics i elements patrimonials relacionats amb el rei Jaume a Mallorca. A l'hora de sistematitzar tota aquesta informació, els escriptors optaren per organitzar-la en cinc rutes que segueixen la petjada del governant. Cada un dels punts conté una fitxa amb el nom (per exemple: el camí del rei en Jaume), la localització, com arribar-hi, la font o els informadors, la classificació, la descripció i un comentari.

Pariatge, Palma, Serra Nord, Raiguer i Pla, Llevant i Migjorn són els cinc paisatges que va trepitjar el monarca, un home que va entrar dins la llegenda popular i fou mitificat com els grans herois. De fet, segons Valriu i Vibot, a Mallorca el rei Jaume està molt més mitificat que a Catalunya, on se li atribueixen alguns capítols que permeten ironitzar sobre ell, extrem impensable a l'Illa.

A més dels itineraris, en el llibre -que també es presentarà a Campanet i a Inca- s'ha inclòs un annex literari amb poesia, narrativa i teatre relacionat amb el rei i Mallorca.

En l'estudi introductori, després de l'esbós biogràfic i del personatge en si, es tracta la part de la biografia mítica, la de l'heroi èpic, a l'estil del rei Artús, Carlemany o El Cid, que assoleix la figura del monarca amb patrons que es repeteixen en cada un d'ells, com un engendrament estrany, i una infantesa difícil i anònima que provocarà l'eclosió de l'heroi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris