nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Ai, si Oscar Wilde aixecàs el cap!

Gran Bretanya permet, des d'ahir, les parelles del mateix sexe formar unions civils

Després de segles de tabús i de persecucions, una nova era s'obre per als homosexuals a la Gran Bretanya, on ahir entrà en vigor una llei que permet a les parelles del mateix sexe formar unions civils, de manera que se'ls atorguen els mateixos drets que als matrimonis heterosexuals.

Molt de camí han fet els homosexuals britànics des que el 1895 l'escriptor i dramaturg Oscar Wilde (nascut el 1854 a Irlanda i mort el 1900 en un hotel de París) fou enjudiciat, enviat a la presó de Reading Gaol i convertit en un pària pel seu homosexualisme.

Els homosexuals en aquest país han patit persecucions, empresonaments, càstigs corporals i exclusions. Però, després de l'entrada en vigor de la Llei d'associació civil, centenars de parelles del mateix sexe fan una passa històrica en notificar la seva intenció de formar una unió legal des de primera hora a les oficines d'inscripcions. Després d'aquesta notificació, les parelles hauran ara d'esperar un període reglamentari de 15 dies per firmar davant dos testimonis el document oficial a l'oficina d'inscripcions.

«Es tracta d'una important legislació, ja que és un reconeixement legal a relacions que fins ara eren invisibles als ulls de la llei», declarava a la BBC la viceministra britànica per la Igualtat, Meg Munn.

La Gran Bretanya és el cinquè país que permet «casaments homosexuals», després d'Holanda, Canadà, Bèlgica, i des de juliol, Espanya. Encara que no utilitza el terme de «matrimoni homosexual», la llei estableix que els gais poden formar una unió legal i gaudir dels mateixos drets que els matrimonis d'ambdós sexes, tant respecte a herència, imposts i propietat; i beneficis tals com jubilacions. A més, la legislació preveu la possibilitat de dissoldre l'acord civil mitjançant una forma similar al divorci.

Les organitzacions gais han saludat la legislació com una «victòria històrica». «Estam encantats», afirmava Andy Forrest, un portaveu d'Stonewall, un grup de defensa dels drets dels homosexuals.

El Govern preveu que unes 4.500 parelles s'uniran pel civil el primer any d'entrada en vigor de la llei. Només a Brighton, a una hora de Londres, que és la capital no oficial dels homosexuals, unes 400 parelles homosexuals han manifestat que celebraran el seu casament després de l'entrada en vigor de la llei.

Les primeres cerimònies, després de la publicació dels bans pels ajuntaments locals, començaran a celebrar-se a les vuit del matí del 19 de desembre a Irlanda del Nord, el 20 a Escòcia i el 21 a Anglaterra i a Gal·les. Aquell dia es casaran a Londres el cantant pop Elton John amb el seu company des de fa més de 10 anys, David Furnish.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris