nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

L'escriptor mexicà Sergio Pitol guanya el Premi Cervantes 2005

El jurat destaca «les seves reflexions constants sobre l'art d'escriure»

L'escriptor mexicà Sergio Pitol va guanyar ahir, per majoria, el Premi Cervantes 2005, un dels més prestigiosos de les lletres en llengua espanyola, per «les seves reflexions constants sobre l'art d'escriure, per la seva anticipació a la fusió dels gèneres, i per la seva dimensió cervantista».

El veredicte del premi, que concedeix el Ministeri de Cultura i que està dotat amb 90.180 euros, va ser donat a conèixer per la ministra de Cultura, Carmen Calvo, després de la reunió que va mantenir el jurat, presidit pel director de la Reial Acadèmia Espanyola, Víctor García de la Concha.

El jurat valorava a Pitol, en paraules de Víctor García de la Concha, la seva tasca com a traductor «importantíssim per als hispanoparlants, la seva doble dimensió de novel·lista i assagista, la seva capacitat per avançar-se al que són «tendències molt accentuades en els últims anys del que és la novel·la oberta, que integra no només la narració, sinó la reflexió i l'assaig, és a dir, una fusió de gèneres».

Considerat un dels grans escriptors de la literatura llatinoamericana, Pitol (Puebla/Mèxic, 1933) és destacat contista, memorialista, assagista i traductor de desenes d'obres d'autors com Henry James o Txèjov.

La ministra de Cultura, Carmen Calvo, que va llegir l'acta del jurat, va explicar que acabava de comunicar a Sergio Pitol la notícia i que aquest se sentia «embargat per una extraordinària emoció». «És el més gran que m'ha passat. Em sent coronat en tots els meus treballs i esforços», va dir Pitol.

Calvo, a més de destacar la importància d'aquest premi l'any del centenari del Quixot, va subratllar la condició de «novel·lista, assagista i traductor importantíssim per als hispanoparlants» del guardonat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris