algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Els Octubre 2005 premien Vicenç Altaió, Ignasi Moreno i Joan Olivares

El jurat del premi d'Assaig Joan Fuster declara desert el guardó

Els premis Octubre que organitza Edicions 3 i 4 i la Fundació Ausiàs March lliurava ahir, en el decurs del sopar que va tenir lloc a l'Alameda Palace de València, els seus guardons, que en aquesta ocasió van recaure en dos escriptors valencians, Ignasi Moreno, en la categoria de teatre; i Joan Olivares, narrativa; i el català Vicenç Altaió.

En aquesta ocasió però, el premi d'Assaig Joan Fuster va quedar desert. Segons explicà Xavier Antich, membre del jurat, «aquest és el premi de referència en aquesta categoria en llengua catalana i en aquesta ocasió, tot i la qualitat d'alguns treballs, cap s'ajustava a les característiques de l'assaig».

El premi Andròmina de Narrativa, dotat amb 12.000 euros fou per a l'obra Polvora de Reis, de l'escriptor d'Oteos, al País Valencià, Joan Olivares. Aquest professor de Matemàtiques i expert en la construcció de rellotges solars, explicà que la seva és una obra «plena d'històries, la majoria d'amor, tot i que és difícil saber del cert quin és l'argument exacte».

Anton M. Espalder, membre de jurat que elegí l'obra d'Olivares per unanimitat destacà d'aquesta edició, «a la qual s'han presentat molts mallorquins, amb obres centrades en les problemàtiques locals i la situació lingüística o el turisme», una gran selecció on triar.

En l'apartat de teatre, dotat amb 4.000 euros, la sorpresa fou majúscula, ja que recaigué en l'obra Jeff, els colors de la bogeria, de l'escriptor de Gandia Ignasi Moreno. Segons apuntà Manuel Molinas, membre del jurat, la de Moreno és una dramatúrgia «basada en la història real d'un assassí en sèrie però des d'una visió diferent, centrant-se en l'abandonament infantil o l'homosexualitat del personatge principal». Duarte també destacà la important presència d'autors mallorquins, «alguns dels quals han presentat fins a tres obres».

Moreno explicà ahir que es va assabentar de la notícia mentre la nit abans celebrava amb la seva esposa el seu aniversari. «Estic en un somni. Mai no he guanyat ni m'han publicat res», afirmà emocionat aquest optometrista de professió que considerava, fins ahir, «inimaginable poder guanyar un premi». De la seva obra, explicà que «el personatge, molt interessant, em va poder, i vaig haver de posar-me en la seva pell, amb una ment molt torturada i en una història que aniria molt bé a Tarantino».

El premi de poesia Vicent Andrés Estellés 2005, amb un guardó també de 4.000 euros, fou per a Vicenç Altaió. El català, nascut el 1954, afirmà ahir, encara corprès per la notícia, que «ara que he tornat a començar de bell nou em fa molta il·lusió haver-lo guanyat». Ha estat recentment que la mallorquina Editorial Moll ha editat el seu volum Massa Fosca. Però ha guanyat amb Santa follia de ser càntic, considerada per Carles Duarte, membre del jurat, com «un seguit d'imatges agosarades, vital, surrealista i amb un esforç de lucidesa per tensar la ment, i per a comprendre millor».

Per la seva banda, el poeta afirma trobar-se «en un nou estat de recerca poètica que es deriva d'un jove poeta que va tenir la sort de conèixer Joan Vinyolí» i reivindicà «la bogeria com la possibilitat de conèixer nous camins».

Segons Vicenç Altaió, en el seu llibre es troben «totes les variables estilístiques sobre el primer concepte de l'obra, que és el fracàs».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris