nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

El poblat talaiòtic de s'Illot es troba en estat de total abandó

L'assentament, Bé d'Interès Cultural, es ressenteix de constants actes vandàlics

95198

El passat cap de setmana varen aparèixer grafits amb cridaneres llegendes sobre els murs del poblat.

P.GIMENEZ.Palma.
Cap tipus de tancat delimita l'accés per garantir la protecció de l'assentament talaiòtic de s'Illot. El jaciment arqueològic, que es localitza a Sant Llorenç i que posseeix la categoria de Bé d'Interès Cultural, s'ha convertit en el centre de tot tipus d'actes vandàlics que han contribuït a accelerar l'estat de ruïna i abandó del nucli històric del bronze final (entorn del 814 abans de Crist).

L'últim atemptat que patí l'assentament tingué lloc el passat cap de setmana. Sobre les estructures pètries del mur que delimitaven el nucli històric van aparèixer pintats grafits amb cridaneres llegendes. El director insular de Patrimoni, Joan Josep Mas, es va comprometre ahir a enviar «un tècnic per avaluar l'estat de l'assentament» i prendre les mesures oportunes per frenar-ne la degradació.

Tanmateix les pintades aparegudes al poblat no representen sinó una part del llarg procés de decliu que afecta també el talaiot de na Pol i el túmul de sa Gruta, sengles monuments inclosos en el perímetre del nucli principal. Arran de la denúncia d'un particular, Diari de Balears ha pogut constatar que, des de l'any 2000, el jaciment de s'Illot se ressenteix de l'abandó progressiu al qual està sotmès.

Les conseqüències més visibles d'aquesta falta de control s'evidencien en la manca de senyalització de la zona però, sobretot, en els fems i la brutícia que s'acumulen a la superfície, ja que s'hi han pogut veure fins i tot bidons de cervesa; i en la invasió progressiva de la vegetació, que oculta gran part dels murs del poblat.

El director insular de Patrimoni garantí que, si els tècnics confirmen la situació d'abandó de l'assentament, «aixecarem un acte i es prendran les mesures oportunes per veure quin tipus d'actuació es poden dur a terme». Mas justificava el seu desconeixement de la situació perquè, tot i que el Consell té les competències sobre protecció del patrimoni, «el control dels jaciments és responsabilitat municipal», i assegurà que «contactarem amb l'Ajuntament de Sant Llorenç per concretar possibles actuacions».

Mateu Puigròs, batle de Sant Llorenç, defensà que l'assentament «es troba en terrenys de particulars» i per aquest motiu no s'ha actuat abans. Puigròs també es va comprometre a contactar amb els propietaris per intentar frenar el deteriorament del nucli.

Javier Ozorio, un dels propietaris, afirmà que el Consistori disposa d'una autorització escrita -signada quan la regidora Francisca Genovart intentà negociar la compra de l'assentament fa dos anys- per posar un tancat i aturar els actes de vandalisme en uns terrenys que «no tenim interès per mantenir, perquè no podem podem fer res amb ells», assenyalà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris