cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

L'Acadèmia Sueca atorga el Nobel de la Pau a Mohamed ElBaradei i l'AIEA

Es premia l'esforç contra la proliferació d'armes nuclears en els 60 anys d'Hiroshima

L'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) i el seu director, Mohamed ElBaradei, guanyaren ahir el premi Nobel de la Pau pels seus esforços contra la proliferació de les armes nuclears, coincidint amb el 60è aniversari del bombardeig atòmic d'Hiroshima i quan el tema nuclear continua candent a Iran i Corea del Nord.

L'AIEA, organisme de vigilància nuclear de les Nacions Unides, i el seu director egipci foren recompensats «pels seus esforços destinats a impedir que l'energia nuclear sigui utilitzada amb fins militars», digué Ole Danbolt Mjoes, president del Comitè Nobel. L'AIEA i ElBaradei prevalgueren entre els 199 candidats que aspiravan al premi enguany, precisà Mjoes.

Instal·lada a Viena, l'AIEA tracta des del 1957 de detectar les utilitzacions indegudes de materials fusibles i de garantir l'aplicació del Tractat de No Proliferació d'Armes Nuclears (TNP), dues missions de gran actualitat des de les darreres dificultats que té la comunitat internacional per convèncer l'Iran i Corea del Nord que renunciïn als seu programes nuclears.

Malgrat tot, la decisió del Comitè Nobel no ha estat de l'agrat de tothom. Per una banda, un dels candidats al premi d'enguany, el militant antinuclear japonès Senji Yamaguchi, de 75 anys i supervivent de Nagasaki, criticà una elecció destinada segons ell a no ofendre Estats Units, que s'hauria sentit acusat si s'haguessin premiat les víctimes japoneses d'aquests bombardeigs.

En aquest sentit, Mjoes assegurà que no apuntava a «cap Estat en particular», sinó que constituïa «un desafiament dirigit a tots els caps d'Estat». A més d'aquestes protestes, l'organització ecologista Greenpeace qualificà l'elecció de «problemàtica», lamentant el «doble paper de vigilant i promotor d'allò nuclear».

En canvi, el president francès, Jacques Chirac, i el seu homòleg, britànic Tony Blair, els països dels quals estan implicats directament en les negociacions amb Iran, expressaren immediatament la seva satisfacció, igual que el secretari general de la ONU, Kofi Annan. L'excap d'inspectors de l'ONU a l'Iraq, el suec Hans Blix, afirmà que l'elecció era «increïblement satisfactòria».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris