lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Dos nord-americans i un alemany guanyen el Nobel de Física per treballs òptics

Els nord-americans Roy J. Glauber i John L. Hall i l'alemany Theodor W. Haensch són els guanyadors del Premi Nobel de Física 2005 pel seu estudi dels fenòmens òptics, segons comunicava ahir la Reial Acadèmia Sueca de les Ciències.

Glauber va ser guardonat per la seva «contribució a la teoria quàntica de la coherència òptica», mentre que Hall i Haensch per les seves aportacions al desenvolupament de la «precisió espectroscòpica basada en làser». El Nobel de Física, dotat amb 1,1 milions d'euros, es lliurarà el 10 de desembre, aniversari de la mort d'Alfred Nobel, fundador dels premis.

Segons el comunicat de l'Acadèmia, Glauber va ser guardonat per aconseguir la descripció teòrica del comportament de les partícules de llum. Hall i Haensch reben la distinció per haver desenvolupat un espectroscopi de precisió basat en els raigs làser, fet que permet determinar el color de la llum d'àtoms i molècules amb extrema precisió.

Glauber, de 80 anys i nascut a Nova York, és professor de Física a la Universitat de Harvard, a Cambridge. Hall, de 71 anys, nascut a Denver, és catedràtic al National Institute of Estandards and Technology de la Universitat de Colorado. L'alemany Haensch va néixer a Heidelberg, de 63 anys, és director de l'Institut Max-Planck de Optica Quàntica de Garching i catedràtic a la Universitat de Munic.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris