nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
19°

Dos australians que descobriren com curar les úlceres, Nobel de Medicina

Robin Warren i Barry J. Marshall revolucionaren el món científic

El premi Nobel de Medicina ha recaigut enguany en dos investigadors australians que revolucionaren un escèptic món científic en descobrir que l'úlcera i la gastritis no eren malalties procedents de l'estrès urbà sinó simplement el resultat d'un bacteri.

L'Institut Karolinska d'Estocolm ha volgut reconèixer la tasca dels dos patòlegs Robin Warren i Barry J. Marshall, que el 1982 identificaren l'Helicobacter pylori, un bacteri capaç de viure a l'agressiu entorn àcid de l'estómac, que resultà ser la causant d'afeccions com la gastritis o l'úlcera de duodè.

En estudis els dos científics demostraren que els pacients podien ser curats només si s'eradicava el bacteri de l'estómac.

«Gràcies al descobriment pioner de Marshall i Warren, l'úlcera pèptica ja no és una malaltia crònica més, sinó una patologia que pot curar-se amb un breu règim d'antibiòtics i inhibidors de la segregació àcida», explicà l'institut.

Els dos científics «reptaren dogmes a través de la seva tenacitat i la seva preparació» i, mitjançant mètodes usuals, com és l'endoscòpia, aconseguiren demostrar «irrefutablement» que el bacteri era el causant de la malaltia, segons afegí el Karolinska.

Fins l'any que ambdós descobriren aquest bacteri, s'havia considerat que les afeccions estomacals d'aquest tipus eren conseqüència d'un estil de vida concret, bàsicament marcat per l'estrès.

Gràcies als estudis de Warren i Marshall se sap mentrestant que el 90 per cent de les úlceres de duodè i el 80 per cent de les gàstriques són producte d'aquest bacteri.

L'Helicobacter pylori és un bacil gram negatiu allargat i de forma espiral que s'allotja a la mucosa gàstrica en devers el cinquanta per cent dels éssers humans.

El component urbà no només no existeix, sinó que la infecció pel bacteri ocorre amb major freqüència en països amb nivells socio-econòmics menys desenvolupats que no en les nacions industrialitzades.

El contagi se sol produir a la infantesa, generalment de mare a fill.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris