nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 27°
29°

Llibres i còmics vells s'enfronten a l'aigua

La desena Fireta, celebrada al pati de la Misericòrdia, reuní 2.000 persones tot i el mal temps

78644

Els més petits també estan interessats en aquest gènere literari.

Els aficionats al còmic no van tenir ahir por a la pluja que, a partir de la una del migdia, va obligar a desmuntar algunes de les paradetes instal·lades al pati de la Misericòrdia de Palma amb motiu de la Fireta de Llibres i Tebeos Vells. Varen ser dues mil les persones que, tot i el mal temps, varen acudir a una cita que compta amb fidels adeptes que esperen trobar històries dels seus personatges favorits a bon preu.

La Fireta va comptar amb l'habitual parada plena de menjar per a estómacs matiners i amb un programa alternatiu d'activitats. Hi va haver música de cinema, una performance, contacontes i jocs. Els petits dibuixants aficionats varen poder inscriure's en un certamen per al qual hauran de recrear el seu personatge manga més preuat.

Entre el públic s'hi va poder veure la dibuixant madrilenya Carol Berrocal i l'editor Xavi Morell, de Recerca, convidats per donar una conferència; el dibuixant Pere Joan, amb un braç enguixat, l'esquerre, la qual cosa no l'impedeix continuar amb el seu treball; el poeta Miguel Cardell, un gran aficionat del gènere, carregat de bosses plenes de còmics, i l'exconseller d'Hisenda del Pacte de Progrés, Joan Mesquida.

Assistència
Joan Miquel Morey, de l'organització, explicava ahir la seva «satisfacció per l'assistència si tenim en compte que, a partir de la una, les paradetes que estaven sota l'arcada esquerra del pati van haver de desmuntar-se perquè, en ser més estreta, l'aigua mullava tant els llibres com el públic que s'hi aturava; a l'altre costat, més ampli, la Fireta va poder continuar». La pluja sí que va impedir la presència a la Misericòrdia de «pares amb cotxets dels al·lots a primera hora». Morey recorda que la pròxima Fireta serà a Manacor, al Claustre de Sant Vicenç, el sis de novembre pròxim. «Allà, per la grandària del pati, no hi haurà problemes encara que plogui».

Els més petits van gaudir amb la contacontes Asja Schalekamp i les seves titelles. Els majors també van tenir la seva ració d'espectacle amb la performance que va dirigir Willie Sanz, amb la qual, segons Morey, «preteníem que la gent que no acut habitualment a veure aquest tipus de muntatges se'n trobàs un a la Fireta». El grup Diverso Alaria va recrear una al·legoria sobre el còmic i el canibalisme que també va ser un homenatge a l'edifici de la Misericòrdia, antic hospici. L'actuació es va fer a través de dansa, música i text. Hores abans, Hazel González i Heriberto Navarro van posar música de bandes sonores, mentre intercalaven comentaris, com si es tractàs d'un programa de ràdio.

Aquest diari, a més, pogué parlar amb Carol Berrocal sobre la seva darrera obra, Hari. El terrible vampir samurai, una història en la qual conflueixen la cultura japonesa, «un país que vaig conèixer de petita», i el mite del vampir, «que sempre m'ha interessat i sobre el qual vaig estar investigant». Editat per Recerca, Carol va comptar amb la col·laboració del guionista Daniel Hartwell per fer-lo.

La seva següent publicació, que sortirà amb la mateixa editorial i que ja és a la impremta, es titularà Mad Trio i és de caire futurista. Tant Berrocal com l'editor Xavi Morell es van queixar de l'escassíssima ajuda oficial que rep el sector del còmic.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris