muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

«Balears en el temps» indaga en la relació dels artistes i la llum

El capítol d'avui compta amb guió i realització de Guillem Frontera

Els pintors, la llum de l'Illa, la manera de captar la seva essència. Aquests seran els grans protagonistes d'un nou capítol de la sèrie Balears, un viatge en el temps, que s'emet avui vespre per La 2 de Televisió Espanyola. El programa d'avui du el títoArtistes convidats de la llum i vol insistir en el protagonisme que tingueren, els pintors que viatjaven a les Balears, en la tímida arrancada turística de principi del segle XX. I és així perquè foren les seves obres les que donaren a conèixer a l'estranger els racons més paradisíacs de l'Arxipèlag.

L'encarregat del guió d'aquest capítol i de la seva realització ha estat l'escriptor Guillem Frontera, i la filmació s'ha mogut entre museus i col·leccions particulars de Mallorca, Menorca i Eivissa; els museus MAMB, MNAC, CCCB i Museu Cau Ferrat de Sitges, tots a Barcelona; el Museu Britànic i els seus voltants a Londres i la Fundació Maegth a Saint Pul de Vence; com també la Fundació Hans Hartung, a Niça.

Comptat i debatut, aquest capítol ens mostrarà el testimoni documental de Pere Niçard, compatible amb la magnitud de l'al·legoria; el detall quotidià i fugaç de Giusseppe Chiesa al port de Maó; la tonalitat pintoresca de Francesc Parcerisa, Charles William Wood o Gaston Vuillier, viatgers incansables que quedaren atrapats per la bellesa d'unes illes oblidades de la Mediterrània.

També es posarà èmfasi en la visió naturalista i romàntica de l'Arxiduc Lluís Salvador, il·lustrat apàtrida a la recerca d'un regne propi; l'execució precisa i fidel de Santiago Rusiñol; l'esperit arravatat i la paleta incendiada de Joaquim Mir; la pinzellada impressionista d'Eliseu Meifrén; la brillantor d'Anglada Camarasa; les atmosferes nítides i càlides de Médard Verbourgh, sotmeses a la simplicitat eivissenca i a la calma mallorquina; la puresa abstracta de Hans Hartung, d'enorme poder evocador; o la genialitat de Joan Miró.

La intenció es mostrar un catàleg reduït del gran èxode d'artistes forans que arribaren a les Balears en el transcurs dels darrers cinc segles. Un conjunt dispar i heterogeni amb el simple propòsit en comú de contemplar, atrapar i plasmar l'únic element imprescindible que necessita la mirada de l'artista: la llum. Tots arribaren per captar-la i la transportaren a través dels paisatges de les Illes a qualsevol racó del món.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris