algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Un científic espanyol descobreix possibles enzims contra la sida

La investigació es va realitzar a una fossa del mar Mediterrani

L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Manuel Ferrer, en col·laboració amb cinc científics europeus, ha descobert en una fossa del mar Mediterrani, ubicada a 3.550 metres de profunditat, dos enzims amb possibles aplicacions als tractaments contra la sida.

Els resultats de la investigació, que publica avui en portada la revista Chemistry and Biology, revelen que aquests dos enzims, amb estructures desconegudes fins a la data, poden ser utilitzats a la síntesi de nous antibiòtics betalactamínics d'interès farmacèutic, com també en els tractaments que ataquen el VIH de la sida, va explicar el mateix Ferrer.

La troballa de l'investigador té implicacions directes a la indústria farmacèutica i obre el camí al disseny de noves molècules d'alt valor terapèutic a partir d'enzims obtinguts en fons marins.

Segons Ferrer, un dels dos enzims trobats és capaç de separar eficaçment un tipus de composts utilitzats a la majoria dels medicaments, els enantiòmers.

Aquestes substàncies, conegudes per les seves capacitats antiinflamatòries i antitumorals, tenen idèntica fórmula molecular, encara que no les mateixes propietats farmacològiques. Això es deu al fet que l'ús de més d'una d'elles en un mateix medicament comporta efectes secundaris.

El científic espanyol i els seus col·legues han descobert que un dels dos enzims trobats als fons marins de la Mediterrània és capaç de separar eficaçment els enantiòmers R i S, pertanyents al grup dels alcohols primaris «solketal».

En aquest cas, tan sols l'enantiòmer R té activitat biològica als tractaments contra la sida, per la qual cosa és necessari separar-lo del tipus «S», una cosa que fins ara només s'havia aconseguit per mitjans químics, va explicar Manuel Ferrer.

Els enzims trobats a la fossa marina es plantegen com una alternativa eficaç per a l'obtenció de fàrmacs enantiomèricament purs aplicats en tractaments contra la sida.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris