algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Les disputes fan perillar el projecte per salvar Venècia de les aigües

El batle vol obrir un debat sobre la idea aprovada pel Govern

Les disputes entre les administracions locals posen en perill el projecte de construcció de grans comportes al fons de la llacuna veneciana, destinat a salvar la vella ciutat dels canals de la invasió creixent de les aigües.

Per maig de l'any 2003, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, posà la primera pedra deMosé, el nom italià del conegut personatge bíblic.

El terme correspon a les sigles en italià de «Mòdul Experimental Electromecànic» que, amb un pressupost inicial pròxim a 4.000 milions d'euros, haurà d'estar el 2010.

Després d'anys d'estudis, el Govern central aprovà la construcció, als tres punts d'entrada d'aigua a la llacuna, de 79 barreres mòbils. La seva finalitat és servir de contenció a les marees més fortes i evitar la inundació freqüent de la ciutat.

Aquest fenomen, conegut en italià amb el nom d'acqua alta, suposa que nombroses zones de Venècia, inclòs el seu centre històric, pateixin l'entrada d'aigua fins al nivell d'un metre o més amunt.

Les inundacions perjudiquen els fonaments dels edificis i dificulten la vida quotidiana de la ciutat, tan bella com de vegades incòmoda, cosa que ha fet que es redueixi el seu nombre d'habitants, mentre augmenta el de visitants.

Per afrontar aquest problema, es començà a construir fa dos anys eMosé, però ara el batle de la ciutat, Massimo Cacciari, ha anunciat per al setembre una sèrie de trobades i de debats públics per avaluar si aquesta intervenció és la més adequada. Cacciari, que ja fou el primer edil de Venècia en els anys 90, vol implicar en aquest debat sectors de l'economia local, inclosos representants de l'hoteleria i del port, com també els veïns i els ecologistes.

El batle, elegit per abril d'enguany amb el suport del centreesquerra, ha assenyalat que tot el procés de discussió serà sense prejudicis, si bé ell ja ha indicat que «l'impacte de les obres s'ha infravalorat». A més, considera que «hem de tenir en compte projectes eventuals que no s'han considerat».

El més contrari al parer de Cacciari és el president de la regió del Vènet, Giancarlo Galan, que pertany al centredreta.

Galan creu que l'actitud del batle venecià demostra «la incapacitat per governar que té als gens l'esquerra italiana: després d'anys d'estudis, i d'haver-hi gastat milions d'euros, ningú ha fet res per bloquejar eMosé, considerada l'única opció vàlida per científics de mig món».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris