algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Prada recordà el paisatge humà de les obres de Jesús Moncada

Amics i autors reteren homenatge a l'escriptor mort el passat juny


Poc més de dos mesos després de la seva mort, l'escriptor de la franja de Ponent, Jesús Moncada, fou recordat per amics i autors en un acte honorífic realitzat en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu 2005 a Prada.

Devora el president de l'equip rector, Joan Domènec Ros, s'hi trobaven l'editor de Moncada, Carles-Jordi Guardiola; Francesc Parcerises, coordinador de la Generalitat de Catalunya en l'any del llibre; Joaquim Montclús, Jaume Cabré i Toni Sala.

Ros apuntà que més que ser recordat com un escriptor de la franja de Ponent, «Moncada és un referent de la literatura catalana que, a més d'escriure, també ajudà», tot i una producció literària reduïda, «a projectar la producció literària catalana més enllà dels Països Catalans».

Segons explicà Ros, Moncada mostrà en la seva obra les terres i els homes, així com també els homes segons la terra en la qual vivien. «Una coinvolució de les persones en el seu entorn que es bo que la literatura mostri».

Amic personal de Moncada, Montclús recordà l'important compromís lingüístic del l'escriptor «que mai va voler sentir parlar d'una franja de Ponent en la qual no es parlàs en català», així com la seva faceta de pintor. En aquest sentit, Toni Sala apuntà la relació de la seva pintura amb un paisatge que copsava sovint la seva obra, i així la realitat es passava per un doble filtre.

Tot i això, Sala afirmà que Moncada «no era un escriptor rural limitat al localisme, però que partí de la novel·la històrica i la crònica periodística per a crear un gènere personal i particular. Així, com Rodoreda, construeix la història d'una família que trascendeix i esdevé la història de tot un país».

Fou precisament Jaume Cabré qui aconseguí acostar als profans l'obra de Jesús Moncada amb la lectura d'un dels contes dels Relats de la Mà esquerra, amb el qual va conèixer el de la franja de Ponent i amb el qual va aconseguir exemplificar la contundència de la seva obra.

Per la seva banda, Carles Jordi Guardiola, editor durant vint-i-cinc anys de Moncada a la Magrana, recordà com el va conèixer i explicà que eren «amics de conspiracions en un passat polític». Guardiola va voler tenir també un record per la forma de treballar de Moncada, el qual definí com «l'escriptor més exigent i rigorós que ha conegut en tota la seva carrera».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris