muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

El papa Benet XVI condemna el nazisme i alerta sobre la reaparició del racisme

El pontífex reiterà el seu desig de millorar les relacions amb el poble jueu

El papa va condemnar ahir amb duresa el nazisme, el qual va qualificar de «demencial ideologia racista de matriu neopagana», i va advertir que per «desgràcia» actualment estan reapareguent nous signes d'antisemitisme i d'hostilitat generalitzada cap als estrangers.

En el segon dia del seu viatge a Colònia, Benet XVI va reiterar el seu desig de millorar les relacions de l'Església amb el poble jueu. El pontífex va fer aquestes manifestacions en el discurs que va pronunciar a la sinagoga de la ciutat alemanya, una visita considerada històrica, ja que és la segona vegada que un papa trepitja un temple jueu -després que Joan Pau II entràs en el de Roma el 1986- i, a més, aquest pontífex és alemany i el temple en qüestió és una sinagoga incendiada pels nazis.

La visita de Benet XVI a la sinagoga ha tingut lloc en un moment difícil de les relacions entre la Santa Seu i Israel, a causa que alguns polítics de Tel Aviv acusen el papa de no haver condemnat prou els atemptats soferts pels jueus. En una resposta indirecta, Joseph Ratzinger va afirmar ahir que «desitja confirmar» la seva «intenció» de continuar el camí cap a una millora de les relacions i de l'amistat amb el poble jueu.

Després de destacar que la sinagoga de Colònia és la més antiga d'Alemanya, el papa va assenyalar que la història de les relacions entre la comunitat jueva i la cristiana és «complexa i sovint dolorosa» i que encara que hi ha hagut períodes de bona convivència també es va produir l'expulsió dels jueus el 1424.

En el seu discurs, el papa recordà que «després, en el segle XX, en el temps més fosc de la història alemanya i europea, una demencial ideologia racista, de matriu neopagana, va donar origen a l'intent, planejat i realitzat sistemàticament pel règim, d'exterminar el judaisme europeu. Es va produir així el que ha passat a la història com 'la Shoa, l'holocaust'», segons va afirmar Benet XVI.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris