muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Cort projecta un centre de recepció de visitants en el Castell de Bellver

L'espai afectarà 130 metres quadrats i suposarà un canvi d'accés a la fortificació

NURIA ABAD.Palma.
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma es troba actualment ultimant els permisos de construcció d'un centre de recepció de visitants al Castell de Bellver. L'espai afectarà una superfície de 130 metres quadrats i suposarà un canvi d'accés al recinte militar i palatí d'estil gòtic.

La transformació d'aquest espai en un museu data del 1931, any en el qual l'edifici i el bosc van ser cedits per l'Estat a l'Ajuntament de Palma. Durant aquests 74 últims anys, el castell s'ha convertit en un dels centres de major interès turístic de Mallorca, ja que rep milers de visitants cada any. Aquesta circumstància ha evidenciat una sèrie de manques a l'entorn del monument, «manques com la falta d'un espai on poder obtenir informació, prendre un refresc o adquirir algun souvenir», va explicar el regidor de Cultura de Cort, Rogelio Araújo.

Espai polivalent
Per donar solució en aquest dèficit, Cort ha desenvolupat un projecte, encara en procés d'aprovació, per a la creació d'un centre de recepció de visitants al Castell de Bellver. Aquest nou àmbit estarà ubicat a la zona d'aparcaments, annex concretament a l'espai en el qual s'allotgen els autobusos d'ús turístic.

Per a la seva màxima adequació a l'entorn natural del bosc de Bellver, «la nova edificació serà construïda amb fusta, seguint un criteri arquitectònic de caràcter minimalista», va apuntar Araújo. D'aquesta manera, «aquest nou espai polivalent serà només d'un pis, que quedarà annexionat a les rodalies del castell d'una manera integradora», va afegir el regidor.

Aquest centre de recepció constarà de diferents seccions. A la seva arribada, el visitant es trobarà en primera instància amb una sala principal dedicada a la venda d'entrades i a la informació turística. Després, una llarga terrassa, com si fos un passadís, donarà accés a la seva ala esquerra a diferents espais: «els banys públics, un bar i el seu magatzem, un porxo en el qual es podrà consumir un refresc i descansar i una botiga en la qual es podran adquirir souvenirs relacionats amb l'Illa», va puntualitzar el regidor. En aquesta zona també s'habilitarà un mirador. L'ala dreta allotjarà un àmplia zona enjardinada.

Serà precisament al final d'aquesta terrassa on es posarà el nou accés al castell. Si l'actual s'ubica a l'entrada principal, l'avantprojecte d'aquesta edificació marca com a possible accés el costat contrari, allà on s'aixecarà el centre de recepció.

El Castell de Bellver va ser edificat per ordre de Jaume II de Mallorca, entre 1309 i 1311. El recinte està molt ben conservat i el seu model ha estat imitat per altres edificis militars. A més, la seva història mostra els esdeveniments més importants de la història de l'Illa. Ha estat residència dels reis de Mallorca, presó militar i civil, refugi de l'aristocràcia en temps de pesta i de revoltes, dipòsit militar, marc d'actes socials i seu del Museu d'Història de la Ciutat. La seva importància patrimonial fa que qualsevol intervenció en la seva rodalia no sigui una tasca fàcil.

De moment, el projecte ja ha obtingut el beneplàcit de la comissió de Centre Històric i de la comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca. L'Ajuntament ara només està pendent del permís del Ministeri d'Hisenda per autoritzar «la venda als dos espais comercials: la botiga i la cafeteria».

Una vegada aconseguits tots els permisos, només serà qüestió d'uns tres mesos que aquest centre es converteixi en una realitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris