algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Roba reciclada per crear moda artesanal

Dues joves elaboren tèxtil reutilitzant material usat per les fàbriques o que la gent els cedeix

XISCO DÍAZ.Palma
Moda casolana feta amb roba usada. Amb aquestes paraules es pot resumir el treball de dues joves catalanes, Aloma Abeyà i Martina Mañà, les quals creen peces tèxtils a partir d'altres materials ja emprats. Les dues al·lotes treballen a la seva casa, a Barcelona, i ara es troben a Mallorca passant l'estiu, espai que aprofiten també per continuar aquesta tasca.

El treball pot semblar senzill, però no ho és gens ni mica. En primer lloc, recullen tot el material que poden. «Moltes peces són de gent que ens les dóna i altres procedeixen dels excedents d'algunes fàbriques», expliquen les creadores. Així, primer s'han de cercar la vida per a trobar la matèria primera. En segon lloc, han de donar forma al que han trobat. «Ho feim tot a casa nostra, amb màquines de cosir», conta Aloma. Agafen les robes emprades i els donen una altra forma i un ús diferent. «Solem treballar especialment amb parts baixes, que són més fàcils de modificar. Per exemple, convertim els bombatxos en faldilles», apunta Martina. Per tant, aquest procés de producció inclou buscar les teles (per fer-se amb materials de punt han d'anar fins a Mataró), tallar-les, a vegades, tenyir-les, i després elaborar un patró per donar-li forma. «Algunes coses que te trobes ja et diuen a primera vista què has de fer, però altres te les has de mirar dues vegades», diu Martina.

Després de l'elaboració ve el treball final de tot el procés creatiu, tan difícil o més que l'anterior: la venda. Aloma i Martina van a les fires regionals i exposen la seva roba, la qual venen a un preu molt barat. Els seus compradors són bàsicament gent jove «que té ganes de sentir-se original i de mostrar-se diferent», conclouen les dues adolescents.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris