nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Calvo diu que la dreta té els seus papers de Salamanca, «retornats per Franco»

El Govern té els albarans que demostren la sortida de documents de l'Arxiu

La ministra de Cultura va assegurar ahir que la dreta espanyola ha recuperat els seus documents de l'Arxiu de Salamanca gràcies a Franco i a la Dictadura. «D'aquell fons, ja n'ha sortit una quantitat important de documentació. A què ve aquesta esquinçada de vestidures del PP, si la dreta espanyola ja té els seus papers perquè Franco els hi va tornar?», es demanà.

Calvo va explicar que el Govern té els registres dels documents tornats i l'any i el dia en què foren lliurats als seus propietaris «afectes al règim i a la Dictadura», en molts de casos per poder demostrar títols de propietat o «per ventilar interessos de tot tipus». «Catalunya tenia un Govern legítim, constitucional i legal, mentre que la situació d'Euskadi és diferent», va afegir.

Quant a les reivindicacions del PNB per recuperar també la documentació basca espoliada durant la guerra, la titular de Cultura afegí que els grups parlamentaris decidiran «amb les seves esmenes i amb els seus debats quina decisió prenen» respecte del text final de la llei.

«És ver que el Govern basc ha fet algunes propostes», va reconèixer, però també «és veritat que la resta de les autonomies no eren autonomies ni tenien Estatut amb la Constitució republicana, i aquesta és la gran diferència entre unes i altres».

«Es complirà literalment la llei que surti del Congrés. Podíem haver elaborat un simple decret de trasferència i hem redactat una llei, allò més democràtic en un sistema polític», argumentà, per insistir en la seguretat jurídica d'un Estat de Dret.

«Jo no som qui per dir què és el que sortirà d'aquesta llei que en aquests moments ha començat el seu procés parlamentari. Jo he redactat un text de proposta, com a Govern, i seran les Corts Generals les que decideixin amb les seves esmenes i debats corresponents quina decisió s'ha de prendre».

En aquest sentit, la ministra de Cultura no vol «curtcircuitar» un debat que ha proposat a la Cambra.

També explicà que es tornava la documentació sol·licitada als particulars perquè «tenen un dret sobre la seva propietat privada que els va ser confiscada». En aquest sentit, va admetre que es faran devolucions a tots els ciutadans d'Espanya que ho sol·licitin, i no tan sols als qui ho demanin des de Catalunya.

Argumentà que l'excepció de la circumstància històrica de Catalunya fa que no es pugui comparar amb res i recordà que la Genaralitat actual es restaurà abans fins i tot d'entrar en vigor la Constitució espanyola. «Hi ha els qui no volen acceptar la història d'aquest país: Espanya tenia una Constitució democràtica, una República i unes estructures d'Estat que permeteren a Catalunya tenir el seu Estatut autonòmic».

Els documents que s'espoliaren a la Generalitat són els documents que justifiquen la seva existència com a institució, «i per això tenen tant de sentit simbòlic i històric».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris