muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

'Irradiacions' es podrà veure al Museu d'Història de Catalunya des del gener

Serà el primer gran projecte de l'IEB que combinarà promoció interior i exterior

85196

Gabriel Janer Manila, president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, quan presentà la mostra.


L'exposició «Irradiacions» que recull un segle de literatura a les Illes Balears serà exposada des del 16 de gener fins al 16 de març al Museu d'Història de Catalunya. Així ho confirmaren a Diari de Balears fonts de l'Institut d'Estudis Baleàrics que explicaren que els detalls del muntatge estan pendents de tancar-se en una reunió futura en què es debatran els petits serrells.

La presència del muntatge a Barcelona compleix un dels requisits principals de quan es va muntar: la seva itinerància, i serà el primer gran projecte de l'entitat que combinarà de forma essencial la promoció de la nostra literatura i cultura tant a l'interior de les Illes Balears com a l'exterior.

L'indret escollit per mostrar la riquesa de la literatura nostrada és un marc incomparable. Més de mil metres de sala expositiva en el segon pis del Palau de Mar serviran per mostrar la importància de la creació literària en llengua catalana feta des de les Illes. Aquesta sala expositiva ha acollit grans exposicions en els darrers temps i s'ha convertit en una de les habituals del panorama cultural de la ciutat. Dins de l'any del llibre s'hi han pogut veure, entre d'altres, una mostra dedicada a la bibliofília catalana.

La mostra «Irradiacions» presenta un recorregut de cent anys de la literatura feta en català a les Illes Balears. En el seu recorregut -comissariat per Carme Castells- destaquen de forma essencial diferents fars de llum que corresponen amb les grans figures: Miquel Costa i Llobera, Joan Alcover, Bartomeu Rosselló-Pòrcel o LLorenç Villalonga, entre d'altres, tenen uns espais ben diferenciats que brillen amb llum pròpia.

El recorregut cronològic es complementa al final amb uns petits panells informatius amb la ressenya de més de 240 autors de les Illes que han publicat llibres abans de l'any 2000.

La part audiovisual i interactiva també hi és molt important. Hi destaquen fragments de recitacions de diferents poetes illencs, i una secció connectada a internet que mostra enllaços permanents a les pàgines web vinculades als autors representats; als moviments generals de la literatura; o a les diferents editorials.

La mostra «Irradiacions» va néixer d'un projecte personal del president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, i segons va explicar en la seva presentació «aquesta mostra demostra la gran riquesa de la nostra literatura i la intenció d'aquesta entitat de voler recuperar l'autoestima dels nostres creadors».

L'exposició va assolir un gran èxit de públic i foren nombrosos els centres escolars que varen passar pel seu recinte. La valoració dels professors va ser molt possitiva i la consideraren «una eina molt bona i interessant per explicar la nostra literatura». L'exposició va ser complementada per tot un seguit d'activitats complementàries en què hi havia tallers, projeccions d'audiovisuals i presentacions de llibres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris