nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

La Caixa exhibeix l'obra fotogràfica del mestre japonès Shoji Ueda

L'artista és considerat com un dels més destacats de la seva època

L'Obra Social de la Caixa, en col·laboració amb el Museu de l'Elysée (Lausana), ha organitzat una exposició amb obres del fotògraf japonès Shoji Ueda, una de les figures més rellevants de la plàstica nipona, que s'inaugurarà demà.

Amb el títoUna línia subtil: Shoji Ueda 1913-2000, la mostra reuneix 150 fotografies que resumeixen una trajectòria de més de setanta anys de feina.

Segons informà la Fundació la Caixa, el fotògraf ha jugat sempre amb enquadraments i amb angles inesperats, per distorsionar perspectives fins a crear una obra que avui ocupa un lloc absolutament singular i independent en la història de la fotografia japonesa.

El muntatge ha estat possible gràcies a la col·laboració del Museu de Fotografia Shoji Ueda de Tottori i de l'estudi que representa l'obra de l'artista, dirigit per Karouko Nakada, néta del fotògraf.

La mostra, que procedeix de Madrid on també s'ha exposat, presenta un recorregut cronològic per tota la trajectoria de Ueda de Tottori, dedicat de manera íntrega a l'obra d'aquest creador. Les imatges han estat seleccionades pels comissaris Gabriel Bauret i William Ewing.

Ja de ben jove, Shoji Ueda mostrà un gran interès per aquesta art i des de llavors tota la seva existència n'ha girat al voltant. El 1933, muntà un estudi fotogràfic a la seva ciutat natal, que dirigí durant tota la seva vida, per bé que en realitat centrà la seva atenció en el seu treball personal. De manera simultània, participava en concursos i publicava les seves imatges en revistes especialitzades. A més, formà part de nombroses associacions de fotògrafs aficionats.

Tot i que va sortir ben poques vegades de la Prefectura de Tottori, d'on era originari, Ueda va descobrir les innovacions avantguardistes occidentals a través de les publicacions especialitzades que rebia periòdicament, i es va sentir atret per l'experimentació tècnica i estètica. Després del parèntesi de la Segona Guerra Mundial, reprengué la feina i creà les seves obres més representatives, en les quals trià les dunes d'arena de Tottori com a escenari de les seves particulars posades en escena per als personatges. Aquestes curioses imatges són plenes d'un encís i d'un enginy sense parió en la història d'aquesta disciplina. Com ell mateix afirmava: «Mai no m'he considerat un fotògraf professional, només som un aficionat... Per això em puc permetre fer les fotografies que m'agraden».

La mostra es podrà visitar del 10 d'agost al 9 d'octubre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris