algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

Els marxaires tornaren a conquerir Lluc

Milenars de persones partiren del Güell en la popular caminada nocturna de l'agost mallorquí

SANDRA ENSENYAT. Palma.
La nit de dissabte es va celebrar una nova edició de la tradicional marxa «Des Güell a Lluc a peu». Com feren fa 32 anys el grup de Tolo Güell, els pelegrins dissabte van recórrer els 48 quilòmetres que separen el desaparegut bar Güell de Palma i el monestir de Lluc. Jaume Vives, que pertany al grup de Güell, explicà orgullós l'anècdota a partir de la qual es va iniciar aquesta tradició: estant un dia amb un grup de gent al bar Güell, va ocórrer una espècie de miracle quan a la filla de Tolo Güell li va caure una botella de sifó i no va esclatar. Els presents van considerar que havia estat una obra divina i van decidir iniciar aquesta marxa a Lluc a peu per donar les gràcies a la Mare de Déu. Des d'aleshores, s'ha anat sumant gent a aquesta iniciativa i ha crescut fins a esdevenir el pelegrinatge multitudinari que es dóna cita anualment el primer diumenge d'agost.

Els participants partiren de Palma a les onze de la nit i arribaren a Lluc entre les 05.30 i les 08.30 de diumenge matí. Els organitzadors van estar fins a les onze aproximadament per esperar els més endarrerits. Malgrat tot s'han rebut queixes d'un grup de 20 persones que diuen que arribaren a les 11.30 al monestir i ja no trobaren cap autocar amb què tornar a Palma.

La majoria dels marxaires, a la seva arribada al monestir, es dirigien directament cap a la taula on els membres de l'organització lliuraven els diplomes. Una vegada obtingut el títol que certificava el seu esforç, s'ajeien a descansar i esperaven el moment de l'anual ofrena floral a la Verge de Lluc. La resta arribaven tan cansats que, una vegada recollit el diploma, pujaven directament als autocars que sortien cada 30 minuts cap a Palma.

Com cada any hi van prendre part milenars de persones, però aquesta participació ha anat baixant durant les últimes edicions. Pep Calafell, un dels organitzadors, així ho va confirmar. A més va explicar que els pelegrins cada vegada són més joves, «la gent gran ha deixat de venir». L'any passat entre les les 06.30 i les 07.25 hores s'havien lliurat 1.500 diplomes. En canvi, enguany a les 07.40 anaven pel número 500.

Quant als motius de les pelegrinacions, són molt diversos. Carles Amengual puja tocant la xeremia i ho considera «una forma de meditació en moviment». A més, hi puja tres vegades a la setmana des de Caimari. Jaime i Charo, en canvi, són un matrimoni que ha hi pujat per «primera i última vegada».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris