nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

«No sabia que la família Miró s'oposàs al projecte de Ruiz de la Prada»

Kosme de Barañano creu que la modista no copià l'obra mironiana, sinó que just s'hi inspirà

Kosme de Barañano, exdirector de l'IVAM, admet que és seu el projecte del catàleg Homenajes a artistas, que inclou la incursió d'Agatha Ruiz de la Prada en l'obra de Miró. També afirma que no sabia que la família de l'artista, propietària dels drets d'autor i d'imatge, s'oposàs de manera frontal a la iniciativa de la modista. Barañano qualificà de «gran èxit» el catàleg que copia les obres de Miró, si bé reconegué que no «s'ha esgotat» i que encara en queden per vendre.

-La directora actual de l'IVAM, Consuelo Ciscar, no ha volgut fer cap declaració sobre el catàleg de Ruiz de la Prada, en el qual utilitza l'obra de Joan Miró, però els seus col·laboradors ens han dit que aquest projecte el trobà la taula i és vostre. És cert, això?
-Sí.

-Teníeu coneixement que els hereus de Miró es negaven que Agatha Ruiz actuàs sobre l'obra de l'artista?
-Jo en vaig parlar amb Aurelio Torrente, exdirector de la Fundació Miró, que desitjava posar en marxa un projecte similar. Es tractava de conjugar l'obra de grans artistes, com en el cas de Joan Miró o de Chillida, amb la de dissenyadors que s'hi hagin inspirat.

-Però teníeu coneixement que els hereus s'hi negaven?
-No en tenia coneixement, però vull deixar molt clar que es tracta d'una qüestió d'inspiració de l'obra d'un creador per part d'un altre. És un fet molt habitual en la història de l'art.

-O sigui, que defensau que Ruiz de la Prada no va reproduir obra de Miró, sinó que simplement s'hi va inspirar?
-No és reproducció, és inspiració. I no tan sols en el cas d'Agatha Ruiz de la Prada. Consider que és legítima la inspiració en obres d'un artista. També col·laboràrem amb Francis Montesinos en relació amb un catàleg semblant.

-Demanàreu vós a Agatha Ruiz si tenia autorització de la família Miró per confeccionar aquests vestits?
-No.

-Va muntar l'IVAM cap exposició amb els vestits del catàleg?
-No. Però també he de dir que, amb anterioritat a aquesta publicació, l'IVAM ja havia fet una exposició d'Agatha Ruiz de la Prada, però referida a una altra temàtica.

-És normal que l'IVAM imprimeixi catàlegs com aquest sense fer cap exposició de l'obra?
-Jo no parlaria de catàleg, sinó de l'edició d'un llibre que dóna a conèixer una obra. És un catàleg raonat que, en conseqüència, no té perquè dur aparellada cap exposició.

-És cert que vós heu dit que el catàleg tingué tant d'èxit que s'esgotà gairebé tot d'una, si resulta que encara es pot trobar a l'IVAM on, de fet, nosaltres l'hem adquirit? Per cert, que la plana web del Museu anuncia una xarxa de distribució per poder comprar-lo.
-Jo he dit que aquest llibre havia estat un gran èxit, perquè és cert. No que s'hagués esgotat.

-Sabeu vós quants d'exemplars se n'imprimiren?
-No ho puc dir amb exactitud, però devien ser entre 1.500 i 2.000.

-En tot cas, sabeu quants d'exemplars en queden als fons de l'Institut?
-No ho sé. Ho hauran de demanar a l'IVAM. No tenc les dades exactes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris