algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

L'Estat pateix la major sequera en 60 anys

Des del passat novembre les precipitacions s'han situat a un 37 per cent per davall del normal

L'Institut Nacional de Meteorologia ha advertit de l'escassedat de precipitacions durant la tardor i l'hivern i ha qualificat la situació dels darrers set mesos d'«extrema sequera».

A més, i segons aquest organisme, el període de cinc mesos comprès entre novembre i març es pot considerar el més sec almenys des de 1947, any en què es va començar a recopilar el volum de precipitacions obtinguda de les dades de la xarxa pluviomètrica de l'Institut.

Segons les dades d'aquest institut dependent del Ministeri de Medi Ambient, l'any hidrològic -que comença l'1 de setembre- es continua caracteritzant una vegada entrada la primavera per l'acusat dèficit de precipitacions a la major part del territori estatal. Aquesta escassedat de precipitacions que s'arrossega des de l'inici de l'any hidrològic s'ha incrementat de manera considerable al llarg de l'hivern.

Les dades del Meteorològic apunten que a data 31 de març el volum total d'aigua acumulat per les precipitacions registrades a les conques peninsulars en els darrers set mesos suposa un 37 per cent menys que el valor mig habitual per a aquestes dates.

L'Institut considera «molt alarmant» d'aquesta situació de sequera que des del passat mes de novembre fins al mes de març de 2005, tots els mesos transcorreguts han estat secs o molt secs.

Destaca el mes de gener, durant el qual només va ploure en conjunt el 16 per cent del valor mitjà mentre que el mes de desembre aquest percentatge va ser del 62 per cent i es considera el mes «menys sec» d'aquest període analitzat de set mesos.

El novembre el percentatge que van representar les precipitacions mitjanes registrades sobre els valors normals va ser del 44 per cent, mentre que tant el febrer com el març aquest percentatge se situa entre el 55 i el 60 per cent. Si es considera el període estrictament hivernal (hivern astronòmic) la precipitació mitjana a l'Estat (a la Península) és de poc més de 70 mil·límetres d'aigua, davant els 200 mil·límetres del normal.

Segons la mateixa font, es dóna a més la circumstància que sobre una molt àmplia franja central del país que cobreix la meitat sud de Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa, el nord d'Andalusia i Aragó, les precipitacions hivernals no arribaren a acumular ni tan sols la quarta part del valor normal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris