muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
18°

El Govern tornarà a dur «Irradiacions» a sa Llonja del 25 de maig al 17 de juny

Els partits polítics critiquen amb duresa que es llevi per la recepció als prínceps

67448

Joana Lluïsa Mascaró, Antoni Alorda i Gabriel Vicens ahir a l'exposició «Irradiacions».

JOAN TORRES.


El Govern de les Illes Balears ha rectificat i la mostra Irradiacions es podrà tornar a veure a la Llonja des del 25 de maig fins al proper 17 de juny. L'exposició serà desmuntada el proper dimarts perquè la Llonja acollirà el dia 13 la recepció als prínceps Felip i Letícia. Però si despús-ahir no es tenia gens clar si seria muntada de nou, ahir la cosa havia canviat i en un comunicat oficial s'anunciaven les dates de reobertura del muntatge.

Segons s'explica en la nota oficial «l'exposició estarà oberta set dies més dels prevists i a més a més, com a cosa excepcional obrirà els dilluns per recuperar més dies, a més a més de recuperar les activitats culturals previstes».

Però si hi ha hagut rapidesa per part del Govern de les Illes Balears per anunciar la pervivència de la mostra, no menys ràpids han estat els partits polítics a demanar explicacions. Així, el PSM, va desplaçar ahir fins a la Llonja al seu secretari general, Biel Vicens, la diputada Joana Lluïsa Mascaró i el portaveu al Consell, Antoni Alorda, per protestar contra aquest tancament de la mostra.

Els nacionalistes explicaren que «el que hem perdut és una gran oportunitat perquè els prínceps poguessin veure aquesta exposició, que els aniria molt bé i que tendria un gran ressò». Alorda va explicar que «a qui se li ha de demanar sensibilitat és al Govern, especialment per les escoles que ja tenen fetes les seves programacions i també per poder il·lustrar a Felip i Letícia sobre el fet de la nostra literatura en català. Era una magnífica ocasió i també per demanar-li a la casa reial una major sensibilitat envers el català i el plurilingüisme. No tot ha de ser Instituto Cervantes». Alorda també va posar una altra qüestió sobre la taula: «si l'exposició fos sobre el Quixot, la desmuntarien?».

Els nacionalistes no varen limitar la seva protesta a la visita a la Llonja. Antoni Alorda va intentar aconseguir un acord de la junta de portaveus del Consell de Mallorca per tal d'instar Matas a no procedir al desmuntatge; Vicens va remetre una carta al president Jaume Matas en la qual assegura que «amb aquesta decisió el Govern de les Illes Balears podria transmetre a l'opinió pública una manca de sensibilitat i de respecte cap als escriptors i cap a les persones interessades en la literatura».

La proposta dels nacionalistes en la junta de portaveus no va ser acceptada, però hi va haver un acord tàcit de transmetre al president Matas la preocupació de la institució pel desmuntatge de la mostra.

La diputada socialista Rosa Maria Alberdi va explicar que «aquesta és una exposició fantàstica i molt bona perquè ajuda a comprendre i a donar una visió de la nostra cultura. En saber que la llevaven per la visita dels prínceps ens hem quedat de pedra, perquè ens sap molt de greu. El Govern no ha estat gens hàbil perquè el que haurien d'haver fet és dur els prínceps a veure l'exposició i fer la recepció en un hotel qualsevol. En tot cas, a nosaltres ens sabrà molt de greu que no l'hagin pogut veure».

El director insular de Cultura, Guillem Ginard, va ser contundent. «Ells veuran el que fan, però jo crec que hi ha molts d'espais per poder fer una recepció i no hi havia cap necessitat ni una de desmuntar una exposició tan interessant com aquesta». Ginard va explicar que «crec, estic convençut, que els prínceps n'han vistes ben poques d'exposicions com aquestes, perquè és una de les més completes que s'ha fet sobre la nostra literatura en molts de temps i era una oportunitat única perquè els prínceps la veiessin».

Ginard també va assegurar que «jo estic segur que als prínceps aquesta exposició els hauria encantat de precís. I em bas per dir-ho pel gran interès que sempre han mostrat pels escriptors, i més quan nosaltres els vàrem explicar al seu moment la gran concentració de creadors per metre quadrat a les illes. És una greu errada».

La secretària de Cultura a les Illes Balears d'Esquerra Republicana de Catalunya, Helena Inglada, va explicar que «aquest és un tema totalment vergonyós i una manca de respecte a la cultura materialitzada en l'exposició i en les persones que l'han fet. Sobretot és poc respectuós de cara a la ciutadania que pot gaudir d'un espai obert al públic, que es tanca per fer un esdeveniment elitista i privat, amb la gran despesa que provocarà. En qualsevol cas es podria haver fet a un altre lloc sense cap problema i sense cap mena de cost i despesa per als ciutadans».

Inglada també va dir que «ens és necessari tenir memòria històrica i recordar que el 1974, quan governava Franco, hi havia a la Llonja una exposició d'art gòtic que també es va treure perquè venien els aleshores prínceps d'Astúries, Joan Carles i Sofia, i ves per on, que la història es repeteix».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris