nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Els cosmonautes, preocupats per la gran pol·lució visible des de l'espai

Chiao i Sharípov han observat des de l'ISS la situació ambiental

Els cosmonautes dels Estats Units Leroy Chiao i el rus Salizhán Sharípov van afirmar ahir a Moscou que durant els gairebé set mesos que van romandre a bord de l'Estació Internacional (ISS) van observar l'elevada contaminació del planeta.

«És trist veure el que està passant a la Terra, feia mal veure la quantitat de fum de les fàbriques i l'enorme contaminació de la naturalesa», va dir Sharípov en la primera trobada amb la premsa després de la seva tornada de l'ISS el passat dia 25.

Al costat de Sharípov i Chiao estava l'italià Roberto Vittori, astronauta de l'Agència Espacial Europea, que va estar vuit dies en l'ISS i va tornar amb els dos cosmonautes el passat diumenge a la nau russa Soyuz TMA-5. «Vam veure la contaminació que produeix la indústria, això ho vam notar especialment al sud-est asiàtic on la cortina de boira ens impedia fotografiar la regió», va subratllar Sharípov.

En les seves respostes a les preguntes dels periodistes, els cosmonautes van afirmar que l'ISS està en bones condicions i que tots els sistemes funcionen perfectament a excepció de l'«Elektrón» que produeix l'oxigen per a l'Estació.

Leroy i Sharípov, que van integrar la desena expedició permanent, i Vittori, qui va realitzar la missió «Eneida», van informar que durant les seves missions van fer tots els experiments científics, les proves tècniques i les observacions geofísiques i astronòmiques.

Van explicar que van ser reeixits els experiments biològics, com el cultiu de plantes a l'espai, les investigacions amb caragols i grills per a l'estudi del sistema vestibular, i les proves de regeneració cel·lular amb platelmints.

Entre el programa d'observacions de la Terra els cosmonautes van afirmar que va fracassar l'intent de fotografiar la Gran Muralla Xina, perquè des de l'ISS sembla un camí que es confon amb el relleu del lloc.

També van comentar detalls sobre les dues caminades espacials, entre elles el llançament que va fer Sharípov d'un microsatèl·lit que virtualment el va llançar amb la mà com si fos una pilota. Els tres cosmonautes van afirmar que el seu estat de salut és satisfactori. El procés de rehabilitació per a Vittori serà molt més breu que el de Sharípov i Chiao, que van completar 193 dies a bord de l'enginy espacial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris