nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Les Caputxines recorden la fundadora amb un seguit d'activitats culturals

Una missa, una exposició, una conferència i un concert homenatgen sor Clara Maria

MARIANA DÍAZ.Palma.
Educada en una família de l'alta noblesa espanyola, la dels ducs d'Arcos, els seus oncles, va ser virreina de Mallorca. Aquesta dona il·lustrada, que parlava diversos idiomes i interpretava música, va enviudar tres vegades i als vint anys va abandonar la societat per entrar al convent saragossà de les Caputxines descalces. El 1662 va tornar a Mallorca amb un objectiu diferent al que va guiar el seu primer viatge, el 1644, quan va arribar com a jove esposa del virrei José Pérez de Pomar i Torres. Tornava per fundar un convent de caputxines. Ara, les seves germanes de Palma commemoren el tercer aniversari de la mort de sor Clara Maria, nascuda Teresa María Gómez de Sanabria i Ponce de León (1624-1705).

Amb un perfil molt diferent al que l'Església actual projecta de les religioses, sor Clara Maria va rebre una educació no habitual per a les dones del seu temps, escrivia poesia mística i era una gran admiradora de Teresa de Àvila, una altra dona de caràcter, les obres de la qual formaven part de la seva biblioteca personal. Sor Clara Maria va renunciar a una vida acomodada per professar una regla caracteritzada per l'«austeritat» i la «contemplació», com explica sor Aina Mateu, actual abadessa de les Caputxines, qui, sense deixar de pertànyer al segle XXI, continuen complint el mandat de la seva fundadora.

«En aquest convent, encara que som poques, hi ha molta vida, som set germanes que seguirem al monestir fins que la providència del pare amorós ens doni vida», comenta sor Aina. «Si un dia el convent s'ha de tancar, serà patrimoni de Mallorca», afegeix, fent mostres d'una gran generositat per part de la comunitat. L'«esperit de pobresa, senzillesa i fraternitat» de les caputxines no ha variat en tres segles.

Amb l'arribada de la primavera, els «rosers de les fundadores» alegren el pati interior del convent mentre s'organitza el programa del centenari, que es desenvoluparà els pròxims dies 28, 29 i 30 d'abril. El 28 s'inaugurarà una exposició, a les 20.15, a l'«antic orador» del monestir amb peces del seu fons, i de col·leccions públiques i privades. Entre d'altres objectes, la mostra exhibirà el joier que utilitzava sor Clara abans de professar, una peça de filigrana de plata que després es va usar per «portar l'extremaució a les monges», expliquen Aina Pascual i Jaume Llabrés, comissaris del projecte cultural del convent, on es faran els actes.

El bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, oficiarà la missa en memòria de la fundadora el dia 28, a les 18.30 hores, amb la presència dels Blauets de Lluc, que oferiran un concert. El dia 29, a les 20.00, tindrà lloc una conferència sobre l'orde caputxí que anirà a càrrec de Josep Maria Segarra, i el 30, a les 20.00, es farà un concert de clavecí a càrrec de l'intèrpret Timothy Roberts. Tot això és possible gràcies a l'ajuda del Consell, l'Ajuntament de Palma, el Govern de les Illes, Gesa-Endesa i Sa Nostra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris