nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

La història de Balears de Piferrer i Quadrado, una joia de bibliòfil

El Far reedita aquesta obra clàssica dels dos experts del segle XIX


Val noranta-cinc euros i el seu editor el considera un llibre «barat». I és que avui dia no és molt habitual que es venguin joies com aquesta. En concret es tracta del llibre Islas Baleares de Pau Piferrer i Josep Maria Quadrado que ha reeditat l'editorial El Far sobre l'original. Aquest llibre pertany al segon volum de la col·lecció España, sus monumentos y artes, su naturaleza y historia i la seva història fins a la reedició ha estat singular.

Antoni González, responsable de l'editorial, va trobar l'exemplar en una botiga de vell de Madrid, original del marquès de Monistrol. El va estar fullejant per veure què contenia i al final, després de molt pensar, va decidir comprar-lo. Un dels motius que l'havien induït a fer-ho era «la presència d'una pagesa felanitxera en una de les il·lustracions del text, a banda del contingut del text».

I és que l'obra conté tot el treball que l'historiador Pau Piferrer va fer en la seva visita a Mallorca acompanyat per l'il·lustrador Parcerisas. La resta, que configura el gruix principal, és la que va fer Josep Maria Quadrado, que va complementar el volum fins arribar a la dimensió que té en l'actualitat.

«El que nosaltres hem pretès és fer una obra de bibliòfil per encetar una col·lecció, El bibliòfil de les Illes Balears. Aquesta obra ha vist la llum perquè neix d'una gran passió que tenim nosaltres pels llibres i més per aquest tipus de llibres», explica González. Bona part d'aquesta passió va néixer durant el treball que va estar desenvolupant durant tres anys en un llibreria de vell.

La reedició d'aquesta obra ha suposat un gran esforç poc habitual en el món editorial nostrat. El resultat han estat 1.048 exemplars únics «i que amb quasi tota seguretat no es podran tornar a editar». Un dels principals mèrits d'aquesta obra ha estat la tasca de picatge de més de 1.400 pàgines, amb les seves errades pertinents, en un castellà antic copiat fil per randa de l'original del segle XIX. «Ha estat una feina molt complicada que ens ha ocupat pràcticament un any i mig. I hem de tenir en compte les dificultats afegides. Ha estat més dur que haver de fer deu llibres dels que nosaltres estam acostumats a produir».

Una altra de les dificultats i mèrits d'aquesta obra és haver conservat les il·lustracions del seu interior, moltes d'elles fetes amb la tècnica del gravat. «El llibre ja es pot trobar a totes les llibreries de Palma i nosaltres estam molt contents de com ha anat funcionant la venda en aquests primers mesos. Hi ha un viu interès pel llibre i ja hem rebut sol·licituds i correus electrònics de biblioteques de la Península que estaven molt interessades pel llibre». La reedició d'aquesta obra ha comptat amb el suport del Consell de Mallorca i del Govern, «institucions sense les quals no hauria estat possible tirar endavant aquest projecte».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris