nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Moll publica per la festa del Llibre els Ciutat de Palma de narrativa i poesia

Es tracta d''Abdallah Karim, el predicador' de Miquel Ferrà i 'Monstres' de J. Lluís Aguiló

101796

Imatge de la cerimònia de lliurament dels «Ciutat de Palma» 2004 celebrada al Xesc Forteza.

P.G.Palma.
No podien faltar en la festa del llibre i no ho faran. Les obres guardonades amb els premis «Ciutat de Palma» 2004 Llorenç Villalonga i Joan Alcover han estat publicades per l'editorial Moll, que reprèn així la tradició interrompuda l'any passat quan les obres guardonades no es van poder trovar als aparadors.

Enguany, tal com es va comprometre el segell editorial, dos mil exemplars de la novel·la Abdallah Karim, el predicador, de Miquel Ferrà Martorell, i 1.500 del poemari Monstres, de Josep Lluís Aguiló -publicats per Moll a les col·leccions Raixa i Balanguera respectivament-, seran distribuïts per les llibreries de l'Illa.

Posseïdor ja d'un premi «Ciutat de Palma» per Crónica de Guinea (1987), l'escriptor Miquel Ferrà Martorell recordà que el seu escrit, Abdallah Karim, el predicador, és una obra que traça un «retrat psicològic» d'aquest personatge històric, «rebel i nacionalista» que lluità per la independència del Rif, alhora que descriu la crueltat de la guerra i les imposicions del colonialisme. L'autor recordà que els últims esdeveniments d'«aquest món canviant», com la guerra de l'Iraq, són a l'origen d'aquesta novel·la, que explica «la nostra particular guerra de l'Iraq».

Abdel Krim el Jattabi (Ashdir, 1882-El Caire, 1964) inicià el 1921 un aixecament armat contra l'Estat i va ser clau en determinades victòries dels rifenys per conquerir la independència i millorar la situació del seu poble. Aquest esdeveniment històric serveix com a pretext a Ferrà i Martorell, membre del consell editorial de Diari de Balears, per «novel·lar» la figura d'aquest personatge, en primera persona, «maleït per ser el moro que més molestava a Espanya», afirmà l'autor.

Per la seva banda, Josep Lluís Aguiló presentà el poemari Monstres amb el qual va obtenir el «Ciutat de Palma» Joan Alcover i amb què l'autor tanca tanca la trilogia El palau de la memòria. Segons explicà Aguiló, el llibre s'inclou dins del gènere de «la poesia narrativa» i aplega una sèrie de poemes que «parlen de l'home a través del monstre, que, per la seva banda, tracta de donar resposta a qüestions humanes».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris