algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

La Caixa presenta una selecció d'imatges illenques de l'Arxiu Mas

La mostra recull 80 fotografies realitzades per Adolf i per Pelai Mas a les Illes de 1913 a 1928


La Fundació la Caixa presentà ahir a la seva seu del Gran Hotel de Palma la mostra Camins de Mar. Fotografies de les Illes Balears a l'Arxiu Mas, una col·lecció d'imatges del període 1913-1928 realitzades pels catalans Adolf i Pelai Mas. L'exposició estarà oberta al públic fins dia 31 de juliol. Després, i durant un període de 18 mesos, es podrà veure a la resta de les Illes.

Cristina Zelich, comissària de la mostra, explicà que és una selecció de 80 imatges d'un arxiu amb gairebé 350.000 negatius que pertanyen a la Fundació Institut Amatller d'Art Hispànic, amb seu a Barcelona. Es tracta de fotografies realitzades per encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans -IEC-, a principis del segle XX, per Adolf i per Pelai Mas.

La voluntat dels autors era la creació d'un inventari iconogràfic de Catalunya. Amb posterioritat, la petició de l'IEC s'estengué a la resta de l'Estat. Així, durant l'etapa compresa entre el 1913 i el 1928, pare i fill recorren les Illes Balears per documentar-ne l'arquitectura, la gent i el folklore, com també les obres d'art de col·leccions públiques i privades.

Amb un ús únic i exquisit de la llum natural, Adolf i Pelai Mas aconseguiren molt més que una col·lecció d'imatges. Així, tots els indrets retratats, llocs recognoscibles per a qualsevol illenc, tenen una plasticitat que s'avança, en algunes ocasions, a estètiques iconogràfiques d'èpoques posteriors.

La selecció presentada per la Fundació la Caixa trasllada l'espectador a les icones visuals de la Mallorca de fa gairebé 100 anys. No exhibides mai amb anterioritat, sí que foren reproduïdes en el seu moment, per aconseguir un ampli reconeixement del món editorial, científic i acadèmic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris