algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

La UE permetrà l'accés dels països pobres a genèrics contra la sida

La Presidència té previst signar un acord el pròxim mes de juny

La Presidència de Luxemburg de la Unió Europea -UE- «té previst firmar un acord aquest juny» per permetre l'accés dels països pobres a fàrmacs més barats contra la sida, a banda del sistema de patents, segons avançà ahir el ministre francès de Sanitat, Philippe Douste-Blazy.

«Hem aconseguit que Europa adopti tan aviat com ha estat possible les derogacions que beneficiaran els països més pobres», assenyalà el ministre en la presentació a París del consorci Amics del Fons Mundial Europa, destinat a fomentar iniciatives a favor del Fons Mundial contra la Sida, la Tubercolosi i el Pal·ludisme.

Douste-Blazy considerà que «és necessari que la propietat intel·lectual passi de manera directa a tot país que no pugui pagar ara com ara aquest tipus de medicaments», en al·lusió als genèrics retrovirals, ja que es tracta «de l'única solució» en la lluita contra la malaltia de la sida.

«És necessària una transposició concreta de la derogació dels acords» de l'Organització Mundial de Comerç -OMC- que garanteixi «l'accés a medicaments de qualitat controlada i de cost acceptable», afegí. I lamentà que només el Canadà i França hagin realitzat passes per incloure aquestes exempcions en les seves legislacions internes.

«Si en seguim l'exemple, passarem a 300 euros de cost per malalt i any, en lloc de 14.000 euros», afirmà abans de destacar que el procés s'ha de dur a terme de manera «responsable» per evitar un frau «que mataria la indústria farmacèutica». Per la seva banda, el ministre delegat de Cooperació, Xavier Darcos, recordà que França és el segon major donant del Fons Mundial, després dels Estats Units, amb 150 milions d'euros anuals, i mostrà la seva esperança que algunes propostes gal·les serveixin per «trobar noves fonts de finançament».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris