algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

El misteri dels texts del «Regne Antic»

Egiptòlegs de La Laguna troben aquest llenguatge a una tomba d'Assassif d'època molt posterior

Egiptòlegs de la Universitat de La Laguna excaven la tomba d'un alt funcionari a Luxor, del qui se sospita que va intentar assumir prerrogatives reials, i en el qual sorprenentment es recuperen els texts de les piràmides del Regne Antic, 1.400 anys després que deixassin d'utilitzar-se.

La tomba és a Assassif, molt a prop de Deir El-Bahari, on es troba el temple de la reina Hatshepsut, té uns 4.500 metres quadrats i hi està enterrat Harwa, l'administrador de les propietats de la sacerdotessa principal de Karnak, que va morir cap a l'any 700 abans de l'era cristiana.

El professor titular d'Egiptologia de la Universitat de La Laguna, Miguel Àngel Molinero, va explicar que fa uns vuit anys un equip internacional d'arqueòlegs va començar a excavar aquella tomba i es van posar en contacte amb ell en descobrir que el recinte estava ple de texts de les piràmides, objecte de la seva tesi doctoral.

Desús progressiu
Miguel Àngel Molinero afirma que aquests texts s'han trobat en onze tombes del Regne Antic, com a la piràmide de Teti a Saqqara, i van anar caient paulatinament en desús, ja que només apareixien posteriorment en petits fragments en taüts o transformats en texts deLlibre dels Morts. Tanmateix, inexplicablement, 1.400 anys després que hagin desaparegut, Harwa es fa enterrar amb els mateixos himnes del Regne Antic i a partir d'aquí tornen a posar-se de moda a les tombes dels alts funcionaris.

Les parets de la tomba, que ha estat molt saquejada, estaven cobertes de texts i en ella s'han trobat catorze pous que condueixen a cambres subterrànies, en les quals els investigadors no descarten que es puguin trobar els sarcòfags d'Harwa i la seva família.

A la darrera campanya, durant el mes de gener, es van trobar ceràmiques trencades, procedents del ritual funerari anomenat de la «ruptura dels vasos vermells», recipients amb restes de la momificació, com els olis i perfums sacralitzats, i per ara només s'han excavat tres dels pous coneguts. El pou d'Harwa ja s'ha trobat, però sense sarcòfag, aclareix Moliner.

Els treballs es veuen dificultats pel fet que les parets s'han erosionat per complet a causa dels moviments sísmics, i la tomba estava colonitzada per ratpenats, els excrements dels quals han fet caure la pintura.

Els egiptòlegs de La Laguna s'han fet càrrec de les tasques d'epigrafia, que consisteix a copiar els texts de la tomba -almenys uns 5.000 fragments trobats pel terra-, identificar la seva procedència i col·locar-los en el seu emplaçament original amb fotografia digital.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris