algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Vistiplau definitiu al retorn dels Papers

El Consell de Ministres aprova la restitució a la Generalitat de Catalunya i a particulars de l'Estat

El Govern restituirà documents institucionals a la Generalitat i a particulars de tot Espanya que acreditin la seva titularitat en totes les comunitats autònomes, no així als ajuntaments, i ho farà efectiu ens tres mesos, segons va anunciar ahir la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega.

D'aquesta manera, l'Executiu va aprovar ahir la tramesa a les Corts Generals del projecte de llei de restitució a la Generalitat de Catalunya de la documentació confiscada amb motiu de la Guerra Civil que estan custodiats a l'Arxiu de Salamanca.

Així mateix, la vicepresidenta va afegir que s'establirà un procediment de lliurament tant per als particulars de qualsevol territori que no sigui el de la Generalitat com a través d'una comissió mixta (Govern-Generalitat) per als particulars que pertanyen a la comunitat de Catalunya que es durà a terme en tres mesos.

De conformitat amb el previst en aquest projecte de llei, l'Estat restituirà a la Generalitat de Catalunya la documentació de l'arxiu institucional dels seus òrgans de govern, de la seva administració i de les seves entitats dependents, com també la corresponent al Parlament de Catalunya, que es conserven dipositats a l'Arxiu general de la Guerra Civil i que van ser confiscats per llei el 1938.

La vicepresidenta va afirmar que es tracta del «restabliment de situació il·legítima» i va agregar que de Salamanca sortirà només el 3 per cent d'originals, quedarà el cent per cent dels documents a través de còpies que tindran la consideració de còpia autèntica i que a Salamanca hi haurà «el major Centre de documentació i estudi d'una època tràgica de la nostra història que serà el principal punt per a la reflexió sobre els horrors de la guerra».

Una vegada identificats els béns a restituir, l'Estat els lliurarà a la Generalitat en el termini de tres mesos. En tot cas, a l'Arxiu general de la Guerra Civil es dipositarà una còpia o un duplicat de tots els béns restituïts el cost econòmic dels quals serà assumit per l'Executiu català.

Els particulars de qualsevol comunitat autònoma podran reclamar els papers de la seva propietat dipositats a l'Arxiu general de la Guerra Civil i per obtenir aquesta devolució hauran d'identificar de manera precisa els béns la restitució dels quals se sol·licita, acreditació documental de la titularitat dels béns en el moment de la confiscació i acreditació de la condició de successor legítim en el cas de mort dels titulars.

Per la seva banda, el batle de Salamanca, Julián Lanzarote, va dir ahir,que li fa «vergonya aliena tenir una ministra de Cultura tan inculta com Carmen Calvo» i va afegir que «no hi ha justificació per posar-se de genolls davant Carod». El batle va considerar que «està clar que no es tracta d'una hipoteca política» i va destacar que «la ministra no entén que un arxiu és un centre cultural per sobre de tot». El batle també explica que «el Consistori prendrà les mesures polítiques, judicials i de caràcter tècnic oportunes perquè aquest espoliació no arribi a la seva fi».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris