algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
14°

«Les discogràfiques balears no poden invertir en nous valors per la pirateria»

L'SGAE fa balanç de la situació a les Balears, on el 2004 es confiscaren 27.377 còpies

70720

Les forces i cossos de Seguretat de l'Estat confiscaren més còpies en el 2003 que el 2004.


El delegat de la Societat general d'Autors (SGAE) a les Balears, Ignacio Fernández Allende, considera que les discogràfiques de les Illes han perdut la possibilitat d'invertir en nous valors a causa del «grandíssim mal» que ha suposat per al seu negoci la pirateria dels CD.

Fernández Allende va estimar que el descens del nombre de CD i DVD confiscats a les Balears durant l'any passat per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat és atribuïble especialment al fet que hagi descendit el control i la vigilància dels mercats ambulants dels municipis, i no al fet que s'hagi vist reduïda la venda d'aquests productes al carrer.

També lamenta que des de l'SGAE s'hagin hagut de recórrer diverses sentències judicials que absolien els venedors de CD i DVD pirates. «No tots els jutges consideren de la mateixa manera el delicte de la pirateria», va assenyalar.

Malgrat el descens global experimentat pel que fa a les confiscacions l'any passat (12.346 CD i 6.490 DVD il·legals, 8.000 menys que el 2003), el delegat de l'SGAE ha detectat un increment de la venda de DVD, que obligarà a la indústria cinematogràfica a «espavilar» per posar solució al problema.

En aquest sentit, va explicar que les estrenes a Espanya es produeixen amb una mitjana de tres a sis mesos de retard respecte a la seva sortida al mercat en DVD als Estats Units, que ja es comercialitzen en diversos idiomes, entre ells el castellà. «S'estrenen pel·lícules legals als Estats Units abans que a Espanya, per la qual cosa són al carrer a Espanya abans de la seva estrena», va subratllar Fernández Allende.

Així mateix, el delegat de la Societat d'Autors va estimar que «la venda de CD va provocar en el seu moment un mal molt gran a les discogràfiques»,i les multinacionals només han pogut sobreviure a través de fusions, però creant greus perjudicis a les petites i mitjanes discogràfiques, com les que hi ha a les Balears, que no poden invertir així en nous valors.

«Les empreses locals han perdut tota possibilitat, perquè els CD que són rendibles per a la indústria discogràfica tan sols superen el cinc per cent del total». «Quan hi ha un d'aquest percentatge de CD que té èxit, es pirateja tot d'una i així no s'aconsegueix que surtin els números comptables», va explicar.

En total, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat espanyol varen confiscar fins a 27.377 còpies arreu de l'Arxipèlag, segons dades de l'últim informe fet públic sobre pirateria discogràfica i audiovisual que ha estat realitzat per l'Oficina de Defensa de la Propietat Intel·lectual de l'SGAE.

A les Balears es van confiscar aquestes còpies pirates en el decurs de trenta-tres actuacions policials diferents, en les quals es va detenir un total de 41 persones, front les 55 accions i trenta-vuit detinguts que es varen realitzar en el decurs de l'any anterior.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris