nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

Una gran bola de foc al cel causa expectació a Catalunya i València

Els experts afirmen que el fenomen observat va ser un asteroide


Desenes de veïns de diverses localitats de Catalunya i València observaren a primera hora de la matinada d'ahir una «gran bola de foc de color verd» al cel, que segons van assegurar els experts es tractava d'un metorit.

El Centre de Coordinació d'Emergència de la Generalitat Valenciana rebia a primera hora una vintena de cridades de veïns per alertar sobre la presència d'aquest fet al cel. A Catalunya, diversos centres d'astronomia també van rebre cridades per demanar sobre el fenomen que havien presenciat.

El professor d'Astronomia de la Universitat de Barcelona (UB), Salvador Ribas, assegurà que «per les característiques descrites pels distints ciutadans està clar que és un meteorit», pel seu aspecte brillant, tonalitat verdosa i el seu traçat. El meteorit es forma quan restes de roca o pols que circulen per l'espai entren en contacte amb l'atmosfera. La seva velocitat oscil·la entre els «35 i els 75 quilòmetres per segon», explicà el president de l'Agrupació d'Astronomia de Sabadell, Josep Maria Oliver.

Tot i ser molt difícil determinar en quines poblacions s'ha pogut divisar el meteorit, les telefonades rebudes es corresponien a veïns de les comarques d'Osona, Vallès, Barcelonès, Baix Llobregat, Anoia i alguns de Tarragona, a Catalunya. En la província de València, el fenomen es divisà a Requena, Lliria i Sant Antoni de Benageber, i a Castelló es va poder veure a Benicàssim.

El professor de l'Observatori de la Universitat de València, Juan Fabregat, indicà que la presència de meteorits no és un fet inusual, i que a l'Estat espanyol se'n solen registrar tres o quatre cada any.

Tots els investigadors esperen poder compilar informació entre els veïns que han vist el meteorit per tractar de determinar la trajectòria d'aquest. Malgrat això, alguns testimonis asseguraren haver percebut que queia al mar. S'ha de dir que l'albirament coincidia amb la publicació a la pàgina web de la NASA del treball d'un grup d'astrònoms que ha redefinit l'escala de Torí, utilitzada per valorar el risc d'impacte d'un asteroide contra La Terra, per fer-la comprensible al públic i evitar «alarmes socials innecessàries».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris