nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Mònaco ret tribut al sobirà que el féu gran

Centenars de persones visitaren ahir la capella ardent de Rainier, que roman instal·lada al palau reial


La capella ardent amb les restes mortals del príncep Rainier de Mònaco va quedar instal·lada ahir a la capella barroca de Sant Joan Baptista del palau reial perquè els ciutadans monagascs puguin retre el seu últim tribut al sobirà, abans que divendres s'oficiïn els funerals en presència de prop de 50 caps d'Estat i representants de les cases reials d'Europa.

Així, sota estrictes mesures de seguretat, el palau obria el migdia les seves portes als 7.500 ciutadans de La Roca que, tot i la pluja, es van congregar a les portes de l'edifici formant una llarga coa en senyal de respecte pel sobirà, que morí dimecres, als 81 anys, com a conseqüència d'una afecció broncopulmonar. Per a molts d'ells, la mort de Rainier els feia sentir orfes, com si haguessin perdut un pare.

Encara que Mònaco compta amb més de 30.000 habitants, les autoritats del Principat només havien autoritzat inicialment els monegascs i els residents, amb el desig que que en aquest homenatge solemne «regni un esperit de família». Per aconseguir-ho, les autoritats monegasques han establit un perímetre de seguretat entorn del Palau, dins del qual es prohibeix l'accés dels turistes i només els residents que presenten els seus documents d'identitat hi poden tenir accés.

Tribut esportiu
Tanmateix, diversos membres de l'Associació de Tennis Professional (ATP) que es troben a Mònaco per disputar el Torneig de Montercarlo, entre ells l'espanyol Juan Carlos Ferrero i el rus Marat Safin, van visitar la capella ardent del príncep en senyal de respecte a qui ha estat cap d'Estat durant 55 anys.

Rere aquesta singular comitiva, les portes del palau es van obrir per als ciutadans. En petits grups, silenciosos i vestits de fosc com manava el protocol, van anar accedint a la capella, on van resar uns minuts i van firmar al llibre de condolences.

Testimoni silenciós, el cos de Rainier III reposa estès al seu catafalc a la capella palatina, vestit amb el seu uniforme d'honor i les seves medalles. Escortant les restes del príncep, cinc carabinieris uniformats fan guàrdia d'honor.

En un dia de dol com el que es visqué ahir a Mònaco, el príncep Albert II trencava el silenci que mantenia des de la mort el passat dimecres del seu pare, Rainier III, per demanar unitat als monegascs, que van començar a visitar la capella ardent del sobirà mort.

«Tots nosaltres som orfes d'aquest gran home, i la profunda tristesa i el dol que sentim aproxima els nostres cors i ha de soldar, més que mai, a la nostra comunitat», va assegurar Albert en un missatge televisat dirigit als seus compatriotes.

Visiblement emocionat, el nou sobirà va glossar la figura del seu pare, del qui va dir que va ser «un exemple de príncep totalment identificat amb la seva alta missió i que només va viure per a ella». «Cada un coneix les realitzacions d'aquest regnat fora del comú, que ha vist néixer i florir el desenvolupament excepcional del nostre país», va indicar Albert, el primer dels Grimaldi que apareix en públic des de la defunció del príncep.

En el record
Albert va prendre les regnes del Principat el passat dia 31, quan davant de l'«impediment» del seu pare va assumir la regència del micro-país mediterrani. L'hereu d'aquest reducte de les finances assenyalà que «les meves germanes i jo mateix guardam als nostres cors el record d'un pare benintencionat, profundament unit a la seva família», va afirmar el príncep.

La capella ardent de Rainier es mantindrà oberta fins dos dies abans del funeral, previst per divendres, tot i que avui només rebrà la visita dels membres de l'administració de Mònaco i dels responsables del cos diplomàtic. Tornarà a obrir-se als monegascs demà i dimecres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris