algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

Els premis Cavall Verd reten homenatge a Vicens i donen la benvinguda a Sampol

El relleu en la direcció de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana marcaren la vetlada

82260

Iolanda Bonet entregant el premi a Margarita Ballester.

SERGE CASES


El públic aplaudint llargament a una de les sales de la Granja d'Esporles. Amb sentiment, com són de vegades els aplaudiments. Aquest va ser un dels moments més especials que es varen viure a la 22a edició de l'entrega dels premis Cavall Verd, celebrada divendres passat. La destinatària d'aquests aplaudiments era Antònia Vicens, que fins al passat dia 7 va ser la vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i a qui es va retre un càlid reconeixement als seus vuit anys de trajectòria.

L'activitat de Vicens va ser recordada per la secretària de l'Associació en llengua catalana, Lluïsa Julià, que també va ser l'encarregada de donar la benvinguda en el seu càrrec al nou vicepresident per les Illes, Gabriel de la Santíssima Trinitat Sampol.

En el seu primer discurs oficial, Sampol no va perdre l'oportunitat de posar sobre la taula alguns dels temes que més procupen els escriptors en aquests moments: la no renovació de Caterina Sureda com a directora de la Casa Museu Llorenç Villalonga; la política en contra del català del Govern Matas, i la reintroducció de la llengua castellana als premis Ciutat de Palma.

Quan Sampol es referí a Sureda, els aplaudiments varen omplir de nou la sala de la Granja d'Esporles, i fins i tot el director insular de Cultura, Guillem Ginard, va aplaudir. El vicepresident també va tenir paraules per a Vicens i per a Margarita Ballester, que serà la nova vocal per les Illes en substitució de Rosa Planas, que va dimitir en el càrrec per motius laborals.

Com és lògic, l'acte central de la vetlada va ser l'atorgament dels premis Cavall Verd. El Josep Maria Llompart a la millor obra poètica publicada en el 2004, va ser per a Margarita Ballester per la seva obra Entre dues espases i va ser atorgat per la vocal de l'AELC, Iolanda Bonet.

Durant l'acte, el professor Damià Pons va ser l'encarregat de lloar l'obra i va explicar que «aquesta és una poesia destil·lada, i densa, pulcra i minimalista, tan sols apta per a degustadors acostumats a l'alcohol de molts de graus. Amb uns materials mínims, uns suggeriments màxims».

El premi Rafel Jaume de traducció poètica anà a Narcís Comadira, per la seva versió dels Cants de Leopardi. L'encarregat d'entregar el guardó fou Gabriel Sampol, i el justificador del premi fou Francesc Parcerisas, que féu una defensa aferrissada de la tasca dels traductors i explicà que «la traducció d'aquests cants és la feina de tota una vida».

L'entrega dels premis Cavall Verd també va tenir nombrosos moments de record per a la figura de Guillem Cabrer, l'escriptor a la memòria del qual s'havia dedicat aquesta edició. En una taula rodona celebrada a la biblioteca d'Esporles es va repassar la seva trajectòria, mentre que en el sopar, el professor Nicolau Dols féu un breu recorregut per la seva trajectòria docent i els seus mèrits. El batle de la vila, Jaume Pou, també va intervenir i va explicar que «en Guillem Cabrer vivia just setanta metres per damunt d'aquí» i va convidar tothom a conèixer millor la vila.

Per la seva banda, el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià, va explicar que «la poesia ha de saltar la barrera que sovint la separa de la gent i la gent hem d'obrir les portes per rebre-la, per aprendre, i per aprendre precisament d'entendre el món i la vida que dins cada poema o paraula s'hi amaga, o el missatge que l'autor ens vol transmetre. La seva vivència, el seu somni, el seu desig».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris