nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

L'associació d'escriptors entrega els Cavall Verd i recorda Guillem Cabrer

Narcís Comadira guanyà el Rafel Jaume i Margarita Ballester, el Josep Maria Llompart

62910

Gabriel Sampol, Margarita Ballester, Guillem Ginard i Narcís Comadira.

PERE BOTA.


L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va entregar ahir vespre els premis Cavall Verd en un sopar que va tenir com a escenari el restaurant Sa Granja d'Esporles i que va servir per retre homenatge a l'escriptor Guillem Cabrer.

El nou vicepresident per les Illes, Gabriel de la Santíssima Trinitat Sampol, va presentar durant el matí a Narcís Comadira guanyador del premi Rafel Jaume de Traducció Poètica per la seva versió dels Cants de Leopardi; i Margarita Ballester, premi Josep Maria Llompart al millor poemari del 2004 per Entre dues espases.

Sampol va explicar que aquesta és la 22 ocasió en què s'entreguen aquests guardons de la crítica i va explicar que «és especialment important el fet de guardonar la traducció poètica, que sovint queda oblidada». El director insular de Cultura del Consell, Guillem Ginard, va explicar que «els Cavall Verd són una cosa molt rara perquè no existeixen, però gràcies a Déu són molts els qui conreen les lletres en català i tenen una gran qualitat i trajectòria».

Com és habitual, els premis també es dediquen a recordar la figura d'un dels escriptors desapareguts, i enguany ha estat el torn per a Guillem Cabrer, que fa quinze anys que va morir i que, segons Sampol, «és un autor oblidat immerescudament».

Cabrer era una persona que va fer dipositària dels seus manuscrits i mecanoscrits la biblioteca de cultura artesana del Consell de Mallorca. La seva figura va ser recordada ahir en una taula rodona en la qual varen participar Jaume Santandreu, que va ser company seu al seminari i amic; Gabriel Sabrafín, que en va lloar la seva faceta teatral, i Nicolau Dols, que va explicar la seva vessant com a poeta i narrador.

L'escenari va ser la biblioteca d'Esporles, ja que Cabrer va guardar una gran relació amb aquest poble, on tenia una finca i va escriure bona part de les seves obres. L'homenatge continuarà avui amb un recorregut per la Palma de l'escriptor que s'iniciarà a les 11.30 hores. El guanyador del premi Rafel Jaume, Narcís Comadira, va explicar que «Els cants de Leopardi són una de les obres poètiques fonamentals de la literatura occidental i només hi havia una traducció de l'any 1938, feta durant la Guerra».

Comadira va explicar que en aquests Cants «Leopardi desenvolupa tres vessants, els primers més acadèmics, altisonants, acadèmics i fets amb rima, hi ha cançons en el sentit líric de Petrarca i molt llatinitzants. Els segons són més romàntics i planers, idíl·lics, amb poemes molt emblemàtics i coneguts; la tercera etapa són una síntesi entre els dos amb reflexions molt més filosòfiques».

Per la seva part, Margarita Ballester va explicar que «aquest guardó no l'esperava gens, perquè la meva obra és curta i publicada com bonament he pogut, i obtenir aquest reconeixement és vital».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris