nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

El premi Nobel de Literatura Saul Bellow mor als 89 anys d'edat

Era considerat, amb Faulkner, un dels grans escriptors americans

El premi Nobel de Literatura Saul Bellow, un mestre de la malenconia còmica que en novel·les com Herzog i Humboldt's Gift va lamentar la sort de l'ànima al món modern, va morir ahir als 89 anys.

Walter Pozen, amic i advocat de Bellow, va indicar que l'escriptor patia mala salut, però es va mostrar «meravellosament lúcid fins al final». Pozen va dir que l'esposa i la filla de Bellow estaven al seu costat quan va morir a la seva casa de Brooklin, Massachusetts. Bellow va ser un dels escriptors més aclamats d'una generació d'autors jueus que van sorgir després de la Segona Guerra Mundial, i que inclou Bernard Malamud, Philip Roth i Cynthia Ozick. Va aportar a les lletres nord-americanes la garra de l'immigrant i l'altruisme del romàntic.

«La columna vertebral de la literatura dels Estats Units del segle XX va ser proporcionada per dos escriptors: William Faulkner i Saul Bellow», va sostenir ahir Philip Roth. «Junts són el Melville, Hawthorne i Twain del segle XX». Va guanyar el Premi Nacional dels Estats Units de Literatura en tres ocasions: el 1954 perLes aventures d'Augie March, el 1965 per Herzog i el 1971 per El planeta de Mr. Sammler. El 1976 va rebre el premi Pulitzer per Humboldt's Gift i el premi Nobel de Literatura per la seva «comprensió humana i la seva anàlisi subtil de la cultura contemporània».

Tampoc no va estar mancat de detractors. Norman Mailer va qualificar Augie March de «documental sobre viatges per a intel·lectuals tímids» i el crític Alfred Kazin en va dir «intel·lectual universitari que menysprea les classes inferiors». Bellow es va esforçar per superar la «maledicció del Nobel» i va continuar escrivint fins passats els 80 anys. Les seves obres recents inclouen la novel·la breu sentimentaThe Actua (1997) i Ravelstein (2000), novel·la basada en la vida del seu difunt amic Allan Bloom.

«Si l'ànima és la ment en el seu estat més pur, millor, més clar, més atrafegat i més profund», va escriure Ozick en 1984, «Bellow s'ha encarregat de tornar l'ànima a la literatura nord-americana». Es va casar cinc vegades, va tenir tres fills i, als 84 anys, una filla. Es va fer amb presidents -John Kennedy i Lyndon Johnson- i estrelles de cine com Marilyn Monroe i Jack Nicholson.

Fill d'immigrants russos, Solomon Bellows va néixer el 10 de juliol de 1915 a Lachine, a prop de Mont-real, Canadà. Va canviar el seu nom a Saul Bellow quan va començar a publicar en els anys 40. El clàssic narrador de les novel·les de Bellow era un intel·lectual abstret amb els ideals que el propi autor es va forjar durant la Gran Depressió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris