algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Mulet demanarà al Parlament una modificació de la Llei de museus

Els centres no poden adaptar-se a la norma per falta de temps

M.DÍAZ.Palma.
Dolça Mulet, consellera insular de Cultura i diputada per UM, presentarà al Parlament una proposta de modificació de la Llei de museus de les Illes aprovada el 2003. L'objectiu és aconseguir una ampliació del termini que marca la norma, que finalitza aquest any, perquè els museus, conjunts arqueològics i col·leccions museogràfiques puguin adaptar-se. Per fer-ho compta amb el suport de molts de municipis.

Mulet va explicar que la llei té «dificultats per poder complir-se», per això, al mateix temps que vol una «ampliació del termini, també seria important modificar-ne alguns punts». Es podria dir que, en l'actualitat, els museus estan fora de la llei, en no haver-s'hi adaptat, fet que implica, per exemple, que «des del CIM no podem donar-los subvencions». El Departament de Cultura està immers en l'intent d'aplicar la normativa autonòmica que, segons va explicar Guillem Ginard, director insular de Cultura, «és complicada de posar en marxa».

De moment, el Consell ja ha complert alguns requisits, al mateix temps que els tècnics han elaborat un mapa de museus i col·leccions «que no és vinculant, però serveix per treballar».

Encara que la Comissió està creada, falta nomenar-ne els membres. Això «no és difícil en el cas dels museus eclesiàstics, perquè el Bisbat nomenarà un representant, però sí en el dels de titularitat municipal, privada o conjunts arqueològics». El dia 14 hi ha una reunió amb els municipis.

Cada illa ha de constituir una comissió tècnica, -que decidirà, partint d'uns requisits, què és museu i què una col·lecció-, i la seva xarxa de museus. Al mateix temps, el Govern ha de posar en marxa una comissió interinsular que «coordinarà les xarxes i farà un registre únic». Ginard apuntà la necessitat que aquest òrgan, que encara no s'ha reunit, es posi a treballar perquè ha de marcar «directrius».

Un dels punts de la llei que planteja major dificultat de compliment és l'elaboració d'un pla director a cada museu. Hi ha una «previsió a 10 o 15 anys per fer-los». Els problemes són en casos de municipis petits, «on els pressuposts no són grossos, a l'últim que es dedicarà doblers serà a fer el pla», diu Ginard. Per pal·liar la dificultat s'arribarà a un acord amb l'UNED perquè els alumnes de postgrau els elaborin.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris