muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

Unanimitat al Consell per reclamar a ZP el retorn dels bous de Costitx

UM retreu al PSM, autor de la proposta, que alci ara la 'seva' bandera

Tots els grups representats al Consell de Mallorca van votar ahir a favor d'una proposta presentada pel PSM per reclamar formalment al Govern central el retorn a Mallorca dels bous de Costitx. La unanimitat en la votació no va evitar la discussió entre el PSM, autor de la moció, i UM, partit que criticà l'«oportunisme» de la iniciativa i reclamà la bandera d'aquesta antiga reivindicació.

Tot i que la moció aprovada fa referència a la recuperació del patrimoni cultural que està fora de l'illa de Mallorca, en realitat només acorda «instar el Govern de les Illes Balears a negociar el dipòsit de la col·lecció dels bous de Costitx que es troben al Museu Arqueològic Nacional en el Museu de Mallorca». No qüestiona, per tant, la titularitat estatal del patrimoni i la reclamació se cenyeix als tres caps de toro de bronze d'època talaiòtica trobats l'any 1894 al santuari de Son Corró.

El portaveu del PSM, Antoni Alorda, defensà el retorn dels bous recordant que l'article 1.3 de la Llei de Patrimoni de les Illes Balears obliga l'Administració a promoure el retorn del patrimoni balear a l'exterior. Segons el nacionalista, «l'Estat autonòmic permet reconsiderar la política centralista de recopilació a Madrid de les col·leccions de més vàlua, i plantejar apropar el patrimoni al lloc d'origen sempre que es donin garanties suficients de seguretat i estudi científic, les quals ofereix el Museu de Mallorca».

Alorda destacà les negociacions «infructuoses» que ha portat a terme la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, però advertí que una exposició temporal «no resol» la reivindicació. Tot i la unanimitat en la reclamació, la portaveu d'UM i consellera de Cultura, Dolça Mulet, acusà el PSM d'«oportunista» i reclamà per al seu partit la bandera d'aquesta reivindicació. «En l'anterior legislatura, quan el PSM era el responsable de cultura, no va fer res i si algú n'ha fet bandera històricament aquesta ha estat Maria Antònia Munar», apuntà.

La consellera considerà «extrema» la petició del PSM, encara que la resta de grups ja li havien donat suport, i recordà que el seu partit ha optat per negociar amb el Govern central i, «de moment», ja ha aconseguit que els bous puguin arribar a Mallorca en una exposició temporal. «Si volen empènyer el carro estarem contents, però que quedi clar que els únics que ho hem reclamat som nosaltres», advertí la consellera.

Alorda recordà que havia estat el PSM i no UM l'autor de la proposta i negà que aquesta fos «extrema», perquè ni qüestiona la titularitat estatal ni preveu «sostreure» les peces, sinó iniciar un procés de negociació. Esquerra Unida-Els Verds va donar ple suport a la proposta. El PSOE també, però sempre que no es generalitzi la reivindicació perquè això suposaria dispersar el patrimoni dels grans museus i seria un «retrocés». Així mateix, el PP va condicionar el suport a la moció al fet que s'obri un procés de negociació entre el Govern central i l'autonòmic, tal com preveu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris