muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

El rei Joan Carles diu que se sent «afligit, com tot el món», i destaca la relació del pontífex amb Espanya

Al funeral hi anirà una delegació del Govern encapçalada per Zapatero

Els reis Joan Carles i Sofia i els prínceps d'Astúries, Felip i Letícia, transmeteren ahir al nunci del Vaticà a Espanya, l'arquebisbe Manuel Monteiro de Castro, el seu condol per la mort de Joan Pau II, de qui el monarca destacà que tots els espanyols guarden «una memòria molt important i la seva relació amb Espanya».

A les 19:55 hores, els reis i els prínceps arribaren a la Nunciatura Apostòlica i, després de saludar el nunci, que el monarca abraçà, estamparen la seva firma en el llibre de condolences per la mort del summe pontífex.

Vestits de rigorós dol, després parlaren amb el nunci apostòlic durant uns 40 minuts. A la sortida, el rei, que es declarà «afligit, com tot el món», destacà la relació que Joan Pau II tenia amb Espanya i recalcà que els espanyols guardaran «una memòria molt important» del pontífex. «Esperam ara un nou papa», afegí. De la seva banda, la reina destacà que fou «una persona universal» i que ara el «trobarem molt a faltar».

Durant tot el dia, centenars de persones acudiren a la Nunciatura per firmar en aquests quatre llibres de condolences.

Després de la firma, els reis i els prínceps, de dol rigorós, van passar a una sala on van conversar amb el nunci durant més de mitja hora.

Al vestíbul de la Nunciatura, adornat amb flors blanques i grogues, colors de la bandera vaticana, està col·locada la butaca blanca utilitzada pel papa en la seva última visita a Madrid, el maig de 2003, per oficiar una multitudinària missa a la plaça de Colón, on va canonitzar cinc beats espanyols.

Fonts de la Nunciatura van indicar que al funeral per Joan Pau II assistirà una delegació del Govern espanyol amb el seu president, José Luis Rodriguez Zapatero, al capdavant.

La vicepresidenta primera de l'Executiu, María Teresa Fernández de la Vega, també expressà al nunci del Vaticà, monsenyor Manuel Monteiro de Castro, les seves condolences per la mort del papa, de qui va destacar que va exercir un pontificat «extraordinàriament actiu i compromès» i que va dedicar «tots els seus esforços i tota la seva vida» al món sencer.

«La seva figura ha tingut una presència extraordinària al món i ha estat un referent importantíssim al llarg d'aquests 25 anys en els quals s'ha prolongat el seu pontificat, un pontificat extraordinàriament actiu i compromès. Avui els ciutadans i les ciutadanes espanyols compartim el pesar amb milions d'homes i dones de tot el món però, de manera molt particular, amb els catòlics del nostre país i amb la seva Església», va dir.

En aquest context, totes les comunitats han decretat jornades de dol i han donat a conèixer el seu pesar pel decés. La Generalitat valenciana, com el Govern balear, ha decidit mantenir el dol durant tres dies remarcant la talla moral, política i intel·lectual de Joan Pau II, la pèrdua del qual ha estat «molt sentida per tots amb independència de les seves creences».

També ha decretat tres dies de dol la Xunta de Galícia, que va ressaltar els dots de comunicador del papa i el seu carisma personal unit a la seva sòlida formació teològica i profunda espiritualitat cristiana, que el van ajudar a traslladar el seu missatge més enllà dels murs vaticans.

El president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, ha decretat la jornada d'avui matí com de dol oficial en tota la comunitat, perquè és una pèrdua irreparable per al món en general i molt en particular per a tot l'orbe catòlic, «ja que ha estat una figura de dimensions històriques a l'Església, la poderosa personalitat del qual ha marcat de manera molt accentuada el ritme de la institució eclesiàstica».

El batle de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, va anunciar que dedicarà un carrer o una plaça de la capital a Joan Pau II «per haver estat una figura de rellevància mundial estretament relacionada amb la ciutat, a la qual va donar sempre abundants proves d'afecte i amistat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris